Glas Javnosti

IZGOVORITE OVU MOLITVU TAČNO U PONOĆ 14. JANUARA: Veruje se da će CELA godina biti BLAGOSLOVENA

Društvo
Autor: Glas javnosti / espreso

U Novu godinu valjalo bi ući poravnatih računa i bez dugova

Večeras se dočekuje Pravoslavna, ili Srpska nova godina, tradicionalni praznik koji se slavi kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. Doček se organizuje širom zemlje.

U crkvama se večars drži praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Uz zahvalnost Bogu na svemu što je podario, moli se za dobro u narednoj godini.

Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava, već se dočekuje novo leto. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

U Novu godinu valjalo bi ući poravnatih računa i bez dugova.

U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika - Mali Božić i dan svetog Vasilija Velikog. Meša se i posebni obredni hleb, zvani vasilica, u mnogim mestima na raskršićima pale se vatre, ponegde i ostaci badnjaka od Božića.

Pored srpske, večeras slave i ruska, gruzijska, ukrajinska i jermenska pravoslavna crkva, i Sveta Gora.

Večeras u ponoć izgovara se ova molitva za koju se veruje da donosi blagoslovenu godinu. Pročitajte je za ovaj veliki Pravoslavni praznik, poznat i kao Mali Božić, i osetite njenu moć.

Gospode Bože, Tvorče i Sazdatelju svih vidljivih i nevidljivih tvari, Кoji si stvorio vremena i godine. Sâm blagoslovi, Gospode, novu godinu koja počinje ovoga dana, a koju mi računamo od Tvoga ovaploćenja, koje se desilo radi našega spasenja. Udostoj nas da provedemo ovu godinu – i mnoge posle nje – u miru i saglasju sa bližnjima našim; učvrsti i rasprostrani Svetu Vaseljensku Crkvu, koju si Ti Sam osnovao i osvetio spasiteljskom žrtvom svetoga Tela i prečiste Кrvi. Otadžbinu našu uzvisi, sačuvaj i proslavi; dug život, zdravlje, izobilje plodva zemaljskih i pogodno vreme daruj nam; kao istinski naš vrhovni Pastir, mene, grešnoga slugu Tvoga, sve rođake i bližnje moje, i sve pravoslavne hrišćane, sačuvaj, ogradi i na put spasenja privedi, da bismo mi, hodeći po njemu, posle dugovremenog i dostojnog života u ovome svetu, dostigli do Carstva Tvoga Nebesnoga, i udostojili se večnoga blaženstva sa Svetima Tvojim. Amin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR