Glas Javnosti

IZDAJA U SANU SE ISPLATI: OTKUD AKADEMIKU KNEŽEVIĆU VILA U ELITNOM DELU DEDINJA?! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veoma je važno da li će se akademici opredeliti za narodni i državni interes, ili, kao do sada, za kolaboracionizam, ističe u intervjuu za Glas javnosti akademik Časlav Ocić uoči predstojećih izbora u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

– Kroz dešavanja u akademiji prelamaju se i rešavaju i suštinske stvari i sudbina države Srbije. Većina aktera nije svesna toga da se događa istorija i da je važno za kakve stvari se opredeljuju, da li su objekti, da li su sitni mali potkupljeni kolaboracionisti, ili su simbolično Miloš Obilić, Karađorđe, Miloš Obrenović… Ali, svako od njih igra neku ulogu, i za šta se opredeljuju, da li se opredeljuju za prave, autentične stvari, za opstanak, za narodni i državni interes, ili se opredeljuju da za sitne pare prodaju svoju dušu. Na svakom je da sam odabere. Tu mnoge druge stvari odlučuju, ne samo naučna reputacija, kvalitet, itd, nego strahovito utiču i razne finansijske transakcije i “podmazivanja” – kaže akademik Ocić.

Prema saznanjima Glasa javnosti, kandidat aktuelnog predsednika SANU Vladimira Kostića za čelnika ove institucije je Zoran Knežević, generalni sekretar Akademije. Ono što se takođe u kuloarima može čuti, radi se o čoveku koji je na “ne baš transparentan način” stekao pozamašnu imovinu, poput vile vredne više miliona evra na elitnoj lokaciji na Dedinju, u šta se na licu mesta uverila ekipa Glasa javnosti.



– Kostić, kao Sorošev poverenik, ne namerava da padne. On ostavlja svoje ljude koji će da brane njegove dosadašnje velike finansijske malverzacije i sve ostalo. On misli da to može da se desi, u šta sumnjam. Došlo je vreme da posle niza lekara i drugih, na čelo Akademije dođe neko iz društvenih, humanističkih nauka, imajući u vidu katastrofalno stanje u toj oblasti u akademiji. Ali, para vrti gde burgija neće – kaže naš sagovornik.

Navodi da niz godina postoje pokušaji da se on i akademik Danilo Basta smene sa čela pojedinih odbora.

– Ne samo sa čela odbora, nego i iz Akademije, jer je to zamolila hrvatska ambasada. Danilo je rođen u Banatu, ali je poreklom iz Like, a ja sam iz Dalja, dakle nismo po ćudi hrvatske diplomatske i obaveštajne zajednice u Beogradu. To traje od 2003. godine, čim smo mi izabrani. Predsednik SANU Vladimir Kostić sa velikim entuzijazmom prišao je tome da nas izbaci. U tu svrhu sada koristi Zorana Kenževića koji je iz istog kraja, iz Osijeka. On je pogodan, jer je ukinuo unapred najavljen i organizovan međunarodni skup između naše i italijanske akademije, povodom godišnjice Ruđera Boškovića. Rekli su da je Ruđer Bošković Hrvat, a ustvari njegov otac je bio Srbin, a majka Italijanka – objašnjava akademik Ocić.

Dakle, oni su pristali na to da se mi javno obrukamo pred međunarodnom i evropskom akademskom zajednicom i da otkažemo skup, jer mi time navodno svojatamo Ruđera Boškovića, a na tome je zdušno radio Zoran Knežević, navodi Ocić.

Prema rečima našeg sagovornika, Knežević, koji je zadužen za izdavačku delatnost, je i jedan od onih zahvaljujući kojima se vrši opstrukcija i još nije štampan zbornik radova sa naučnog skupa o Kosovu i Metohiji koji je održan februara prošle godine, a prethodno se, kako ističe Ocić, namerno odugovlačilo i sa njegovim održavanjem.

– Zbornik je prošao sve potrebne procedure, recenzirani su svi radovi, kompletan prelomljeni materijal je donet na Odeljenje društvenih nauka prvog marta 2022, usvojen je i upućeno pismo izdavačkom odboru da se štampa. Međutim, nakon toga, predsednik akademije Kostić je odmah sazvao elektronsku sednicu Predsedništva 3. marta, gde on kaže da ima primedbi, da to ne može da se štampa, da treba da se poštuje procedura itd, i tu vest je poslao po glasniku Zoranu Kneževiću. Inače, postoji procedura o tome šta će se štampati, to odlučuje Odeljenje, ne odlučuje ni generalni sekretar, ni predsednik. Nisu kompetentni i nisu ni ovlašćeni, nigde u Statutu akademije to ne piše – kaže Ocić.

Navodi i šta bi mogli da budu neki od razloga što Zbornik još nije štampan:

– Sadržaj knjige demantuje Kostića i obesmišljava njegovu raniju izjavu o tome da treba prihvatiti novu realnost da je Kosovo nezavisno, i da protiv toga ne možemo ništa da učinimo. A Zbornik, na najbolji mogući način, dokazuje suprotno – navodi akademik Ocić.

Šta će biti sa izbornim aktivnostima koje upravo počinju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, i da li će akademici birati kroz interese zastupnika stranih službi, ili će se konačno raditi u nacionalnom i državnom interesu Srbije, ostaje da se vidi. Ako pobede interesi stranih službi i finansijski interesi pojedinaca, Akademija kao najviša naučna ustanova srpskog naroda – ostaje antisrpska.  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Zoran u 07.03.2023 15:24:37 h
     0 
Gadne ustašoidne, plaćene antisrpske talibančine. Debelo ćete platitii to što iz čista mira ulazite u čovekovu privatnost i bojkavljujete fotografiju njegovwe kuće. Ma nemojte kasti, Kostiću smetaju Hrvati Basta i šizofreni patranoid Ocić, a ne smeta mu Hrvat Knežević. I sve drugo što je ovde napisano je obično smeće, najcrnje naci izmišljotine, ološu proustaški