Glas Javnosti

IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Otvorena glasačka mesta, Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 SAMOUPRAVA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Kosovu i Metohiji jutros su u sedam časova otvorena biračka mesta na lokalnim izborima, na kojima građani biraju gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na izborima učestvuje i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo juče zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenose agencije.

 

Svih 883 biračkih centara sa 2.477 biračkih mesta su, uz manja kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta, otvorena u 7.00 časova, rekao je novinarima u Prištini predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Kresnik Radonjići.

Glasanje će se odvijati do 19.00 časova, a Radonjići je najavio da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni večeras.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 kandidati srpskih lista, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok četiri kandidata imaju gradjanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda" .

Takođe, četiri kandidata nastupaju samostalno na izborima.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a sutrašnji izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 gradjanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa ima 1.885.448 građana, a biće otvoreno 883 biračkih centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština, navodi Kosovo onlajn.

Lokalne izbore na KiM nadgledaće 3.352 policajaca i 80 tužilaca.

Članovi biračkih odbora i posmatraci izbora trba da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na virus korona.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR