Glas Javnosti

IZBOR PATRIJARHA IPAK IZVAN PATRIJARŠIJE: Sinod SPC odlučio, EVO NA KOM SVETOM MESTU će biti održan SABOR!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve biće izabran na Izbornom saboru koji je zakazan za 18.februar. Sinod SPC odlučio je da će Sabor biti održan u kripti Hrama Svetog Save.

Nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posledica korona virusa, do izbora novog čelnika SPC na njegovo mesto je privremeno postavljen mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Članovi Sabora, koji će imati izborni karakter, novog crkvenog poglavara biraće. 18. februara  između ukupno 34 mitropolita i episkopa, koliko ih ispunjava uslov da budu birani za patrijarha. Kao najstariji arhijerej, predsedavati episkop šabački Lavrentije (85 godina starosti, 53 godine arhijerejskog staža), koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Ustav SPC nalaže da Izborni sabor treba da se održi najkasnije tri meseca od upražnjavanja mesta patrijarha, odnosno patrijaršijskog prestola, a Saboru treba da prisustvuje dve trećine članova - arhijereja.

Na Izbornom saboru, članovi predlažu trojicu kandidata za novog patrijarha. Oni moraju da ispune nekoliko uslova: da je eparhijski arhijerej, odnosno da je na čelu eparhije pod upravom SPC, i to najmanje pet godina. Zatim se pristupa tajnom glasanju, a svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova pa zato postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na "apostolski žreb". Tada se imena kandidata stavljaju u tri zasebne koverte, one u Jevanđelje, a jedan od monaha, koji je izabran od strane Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

"Apostolski žreb" je vraćen šezdesetih godina prošlog veka s ciljem da se izbegne uticaj države na izbor poglavara.

(Glas Javnosti)

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR