Glas Javnosti

Izbor novog patrijarha zavisi od EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE: Odlučeno kada se bira novi patrijarh!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, nakon smrti patrijarha Irineja, predsedava Sinodom Srpske pravoslavne crkve. On je izjavio da će SPC odlućiti kada će biti izbor novog patrijarha, ali isto tako to zavisi i od situacije sa korona virusom.

-To zavisi pre svega od problema sa komunikacijama zbog epidemije, znate da imamo arhijereje na području Evrope i drugim kontinentima, neophodno je voditi računa da oni moraju da dodju na izborni Sabor-, rekao je mitropolit Hrizostom, koji predsedava Sinodom do izbora novog poglavara i nosi zvanje čuvara trona do tog trenutka.

Podsetio je da po Ustavu SPV izbor treba da bude do 20. februara naredne godine, ako epidemiološke prilike budu dozvoljavale da se sastane izborni Sabor.

-Ako bude drugačije, onda ćemo gledati kad bude moguće da se sazove. Sinod će o tome blagovremeno obavestiti crkvenu ali i opštu javnost-, rekao je mitropolit Hrizostom, navodeći da se predvidjena metodologije u izboru novog poglavara SPC neće menjati.

On je uputio molbu vernicima, ali i ostalim građanima da se pridržavaju mera koje su propisane.

-Ne treba očekivati neko čarobno rešenje. Vidite koliko se muči nauka da savlada virus, nadamo se da će uskoro stići vakcina i da ćemo, ako Bog da, tako biti zaštićeni i pobediti ovu podmuklu, opasnu, neočekivanu bolest. Ona je ubica iz zasede-, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da post i molitva nisu suprotni tome, već idu jedno s drugim, ponovivši poziv vernicima da kada idu u hram poštuju sve predviđene mere protiv korone, kao i da se mole za izlečenje obolelih.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR