Glas Javnosti

 ‘IZBLAMIRALA SE ZA SVE PARE’: Voditeljkin lapsus o ‘Ve-tri spomeniku’ u Šumaricama postao hit, oni što je brane imaju sledeće OBJAŠNJENJE! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Voditeljka TV B92 Branka Pajković, je izgleda bila odsutna mislima kada je čitala vest o poseti ministra Đorđevića, Šumaricama. Tako je napravivši lapsus postala pravi hit na društvenim mrežama.

 

-Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik ve tri, u znak sećanja na streljane učenike i učitelje, 1941. godine, pročitala je voditeljka.

Dok su neki imali razumevanja za ovaj neverovatan kiks, čak ne ni lapsus, drugi su bili u šoku zbog neprikladnog i neprofesionalnog izgovaranja imena  “Peto tri”, spomeniku streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Inače, spomenik “Streljanim đacima i profesorima” delo je vajara Miodraga Živkovića koji je preminuo 31. jula u 93. godini. To je najpoznatiji spomenik u memorijalnom komplesku Spomen-parka “Kragujevački oktobar” i jedan je od simbola Kragujevca.

Podignut je 1963. godine, predstavlja simbolični pokušaj mlade ptice u poletu, koja pokušava da poleti, ali ne uspeva zbog slomljenog krila. Izveden u belom betonu i predstavlja monumentalnu uzdignutu i rascepljenu kamenu gromadu visine 8 i širine 16 metara, izbrazdanu figuralnim kompozicijama; autentičnu grobnicu kragujevačkih đaka i profesora, sa komadima rasutog kamenja na kojima su upisane učeničke poruke.

Memorijalni park u Šumaricama, zajedno sa Muzejom “21. oktobar” i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR