Glas Javnosti

IZABRANI KANDIDATI ZA VISOKI SAVET SUDSTVA I VISOKI SAVET TUŽILAŠTVA: Odbor doneo odluku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Članovi Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabrali su šestoro kandiddata za Visoki savet sudstva (VSS) i sedmoro za Visoki savet tužilaštva (VST), a pošto je potrebno da predlože po osmoro kandidata, preostale će izabrati za osam dana.

Odbor je dvotrećinskom većinom za kandidate za VSS predložio prijavljene istaknute pravnike i to su: Jelena Vučković, profesorka kragujevačkog Pravnog fakulteta, Nikola Bodiroga, profesor beogradskog Pravnog fakulteta, Marina Grbić, savetnica Poverenika za informacije od javnog značaja, advokati Rastko Brajković i Srđan Stefanović, kao i Aleksandar Popović, viši tužilački pomoćnik iz Pančeva.

Za članove VST koje bira Skupština, odbor je predložio naučnog saradnika Instituta za uporedno pravo u Beogradu Miroslava Đorđevića, novosadskog advokata Predraga Ćetkovića, advokaticu iz Novog Pazara Vesnu Luković, člana UO Pravosudne akademije Vladimira Simića, vanrednog profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu Nenada Tešića, službenicu BIA Jelenu Glušicu i docenta Bojana Petrovića.


Još dva kandidata za VSS i jednog za VST članovi odbora će, kako je najavio predsednik Odbora Vladimir Đukanović, birati najverovatnije sledeće nedelje uveče.

Od predloženih kandidata, narodni poslanici izabraće po njih četvoro, koji će postati članovi Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, kako je predviđeno izmenama zakona nakon promene Ustava. Kada ceo proces bude završen, Narodna skupština više neće birati sudije i tužioce.

Glas javnosti/Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR