Glas Javnosti

IZ SRBIJE ĆEMO LETETI SA SEDAM AERODOROMA: U planu su linije sa Zlatibora, Srebrnog jezera, Jagodine i Kruševca!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Veliko Gradište bi uskoro moglo da dobije aerodrom, pošto je opština dala saglasnost na izveštaj o strateškoj proceni uticaja plana detaljne regulacije aerodroma Srebrno jezero. Prema važećoj dokumentaciji, planirani aerodrom Srebrno jezero prostiraće se na 215 hektara, a u prvoj fazi gradnje obuhvatiće poletno-sletnu stazu sa rulnim stazama u dužini od 1.500 metara.

Ovo je poslednji u nizu najavljenih novih aerodroma u Srbiji, s obzirom na to da su od decembra 2019. godine u redu letenja trase iz Kraljeva za Beč, a zatim i linija iz centralne Srbije do Soluna. U planu je da se za civilni saobraćaj i prihvat velikih aviona osposobe i aerodromi Rosulje kod Kruševca i Ponikve kod Užica, dok Jagodina već nekoliko godina najavljuje izgradnju vazdušne luke koja joj je potrebna "zbog velikog priliva stranih investitora".

Imajući u vidu da je pre izbijanja pandemije korona virusa sa beogradskog i niškog aerodroma već letelo više desetina aviokompanija do skoro 100 destinacija u oko 40 država, nameće se zaključak da bi vazdušni saobraćaj iznad Srbije uskoro mogao da bude najgušći u regionu.

Aerodrom "Nikola Tesla" - Beograd
Na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla aviosaobraćaj se polako vraća u normalu, kako se normalizuje epidemiološka situacija širom Evrope. Neposredno pre izbijanja pandemije, u glavni grad Srbije je sletalo 26 avio-kompanija u redovnom putničkom saobraćaju, a linije su bile uspostavljene prema skoro 70 aerodroma u oko 40 država u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Severnoj Africi, Bliskom i Dalekom Istoku.

Foto: Youtube/Printscreen

Beogradski aerodrom postao je krajem 2018. godine deo “Vansi Erports”. Koncesionar je tada najavio dalja ulaganja u aerodrom i širenje kapaciteta, poboljšanje uslova poslovanja, kako bi se avio-kompanijama omogućilo pokretanje novih linija. Investicioni planovi za razvoj i unapređenje i obnavljanje Aerodroma Nikola Tesla, vredni 732 miliona evra, biće realizovani tokom ugovorenog koncesionog perioda.

Aerodrom "Konstantin Veliki" - Niš
Iz Niša su pre pandemije letele četiri avio kompanije, i to do 23 destinacije u 11 evropskih zemalja. Trenutno su aktivne tri, a i na jugu Srbije se aviosaobraćaj polako normalizuje i uspostavlja se sve više linija. Od leta 2019. sa aerodroma "Konstantin Veliki" leti i srpska nacionalna avio-kompanija "Er Srbija".

Foto: Wikipedia

U Nišu se nalazi i sedište preduzeća "Aerodromi Srbije".

Aerodrom "Rosulje" - Kruševac
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u ponedeljak je simbolično označio početak radova na izgradnji poletno-sletne staze, signalizacije, rulnih staza i pratećih objekata na aerodromu Rosulje u Kruševcu.

Novi aerodrom imaće dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara na njemu će biti moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra.

Javno preduzeće Aerodrom Rosulje pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine. Projekat izgradnje, na lokaciji nedaleko od Kruševca, pokrenut je 2007. godine. U međuvremenu je otkupljeno 40 hektara zemljišta, a iz lokalnog budžeta je 2017. izdvojeno 100 miliona dinara za radove na pisti. Ukupna vrednost projekta iznosi 250 miliona dinara.

Aerodrom "Ponikve" - Užice
Kako je "Blic" nedavno pisao, nema naznaka kada će aerodrom "Ponikve" kod Užica biti osposobljen za saobraćaj velikih vazduhoplova, ali Opština Čajetina naveliko radi da Zlatibor približi nekadašnjoj vojnoj vazdušnoj luci.

Posle deset godina gazdovanja "Ponikvama", Užice je početkom 2020. ovaj aerodrom vratilo državi na upravljanje. Više od 15 godina traje revitalizacija, ali su Ponikve i dalje sposobne da prime samo manje letelice.

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća Aerodromi Srbije, rekao je tokom posete Užicu marta ove godine da će Vlada Srbije tokom 2021. uložiti 300 miliona dinara u radove na "Ponikvama". U prvoj fazi biće osposobljena kompletna poletno – sletna pista u dužini od 3.087 metara i izgrađena rulna staza sa platformom sa parkiranje dva aviona.

 

Aerodrom "Morava" - Lađevci kod Kraljeva
Na civilnom aerodromu "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva, koji je svečano otvoren pre dve godine, 28. juna 2019, trebalo je da budu uspostavljene redovne avio-linije ka Beču i Solunu.

Kapacitet ove vazdušne luke je oko milion putnika, a u planu za 2019. zvaničnici su najavili da bi aerodrom mogao da primi predviđenih 20.000 putnika. Na Lađevce mogu da slete avioni sa kapacitetom od šezdeset i osamdeset putnika.

 

Aerodrom Jagodina
U Jagodini je više puta najavljivana gradnja aerodroma, a u decembru 2018. godine saopšteno je da je konačno određena lokacija za vazdušnu luku, izvršena promena namene zemljišta i čekala se odluka Vlade o prenosu prava svojine na grad.

Aerodrom će se graditi na Štipljanskom putu, na mestu sadašnjeg Letilišta, udaljenog oko šest kilometara od centra grada. Površine je oko 40.000 m2 i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma u Jagodini. Po projektu bi trebalo da ima Upravnu zgradu, pistu, toranj i dve benzinske pumpe, a moći će da primi avione do 80 putnika. Inače, Jagodina je aerodrom imala do 1951. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR