Glas Javnosti

IZ BOSNE NABAVLJAJU ORUŽJE ZA ALBANSKE TERORISTE NA KOSOVU! Srbiji navodno prijateljska zemlja KLJUČNI IGRAČ!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Turski trgovci oružja sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine i lokalnim posrednicima intenzivno ugovaraju nabavku velike količine naoružanja za tzv. Kosovske bezbednosne snage.

Ovaj poduhvat, prema operativnim saznanjima srpskih obaveštajaca, papirološki je vešto maskiran kako bi prošao neopaženo od međunarodne javnosti. Kao formalni kupac u svim dokumentima navodi se Turska, iako su krajnji korisnik naoružanja jedinice KBS na Kosovu i Metohiji.

Na spisku se nalazi skoro 30 tipova naoružanja. Ono što je izazvalo uzbunu kod naših služba bezbednosti je činjenica da se radi mahom o zastarelom naoružanju.

Po standardima modernih armija, među koje spada i turska, ovo oružje je neupotrebljivo, ali je zato izuzetno interesantno teroristima, paravojnim formacijama i drugim naoružanim grupama koje ne mogu legalno da pribave oružje.  Operativnim radom došlo se do detalja razrađenog plana tihog opremanja jedinica kojima komanduje vlada u Prištini.

Na njemu dominiraju ručni raketni bacači, protivoklopna sredstva, minobacači, mitraljezi i teški mitraljezi, mahom sovjetske i američke proizvodnje. U središtu ovog posla je tako višecevni lanser "kaćuša", protivavionski top sovjetske proizvodnje ZPU-1, kalibra 14 milimetara, kao i legendarni američki mitraljez "broving" 12,7 milimetara ili ruski teški mitraljez DSHK.

Sva ova oružja su zastarela u originalnoj nameri, ali ih zato razni militanti koriste u gerilskoj borbi.

Međunarodna mreža locirana u Sarajevu ugovara i izuzetno veliku količinu municije za naoružanje. Na spisku do koga su došli srpski obaveštajci tako je 6.000 minobacačkih mina, 1,5 miliona protivavionskih zrna, od 500 do 1.500 raketa, zavisno od tipa ručnih bacača, kao i 150.000 projektila za potcevne raketne bacače za automatske puške "kalašnjikov" AK-74.

Vojni analitičar LJuban Karan rekao je da je jasno da će "se ukoliko ne uspeju na drugi način da stvore neke prividne atribute za lažnu državu Kosovo, pre ili kasnije tzv. Kosovske bezbednosne snage odlučiti za neku vrstu intervencije na severu".

- To je nešto što će zahtevati tešku odluku unutar Srbije, to će značiti da tzv. kosovska vojska isprovocira vojnom intervencijom Srbiju i da pokušaju da pripadnike svojih snaga ustoliče na administrativnu liniju - istakao je Karan.

On navodi da se "trenutno vodi široka hibridna operacija protiv Srbije u kojoj učestvuju velike obaveštajne službe, ali i njihovi lokalni sateliti u našem regionu. Oni imaju svoju ulogu, vide interes kao sada što će ova nabavka oružja podići makar malo fabrike namenske u BiH koje malo ili uopšte ne rade. Velike sile nastoje da im pronađu tržište, da ispada kao da Turska naručuje od njih, a u stvari to oružje ide na Kosovo i svi imaju interes.

O naoružavanju KiM govorila je i predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i ukazala da "dok MIP te zemlje upozorava da se više stotina hiljada jedinica lakog oružja nalazi u rukama privatnih lica, nemački proizvođači oružja isporučuju tamo velike partije naoružanja".

- U medijima je procurilo pismo proizvođača naoružanja "Hekler i Koh" i Federalnog saveta bezbednosti Nemačke o planovima da se pokrajini Kosovu isporuči još jedna partija automatskog oružja u vrednosti od preko pola miliona evra. Još jedna, što znači da ovo nije prva - navela je Zaharova.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR