Glas Javnosti

IZ 'BATUTA' TRAŽE ODGOVOR: Kako su Italijani utvrdili da je 'srpski virus' OPASNIJI?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Institut za javno zdravlje „Batut“ zatražiće od Italije informacije o tome na osnovu čega je utvrđeno u italijanskoj pokrajini Veneto da je „srpski virus“ korona agresivniji od onog u Italiji.

Ovaj potez je usledio posle izjave guvernera Veneta Luke Zaije da je „srpski virus“ agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

„Tek kada dobijemo zvanične informacije o tome, možemo da reagujemo. Na osnovu podataka koje nam budu dali, moći ćemo da se postavimo prema takvoj situaciji“, rečeno je za Politiku u Ministarstvu zdravlja Srbije.

Guverner Veneta je izjavio da su u ovoj pokrajini izolovali kovid 19 kod pacijenata koji su došli iz Srbije i da su, nakon urađena četiri testa, primetili da je njihovo virusno opterećenje jako, prenosi Blic.

Zaija je rekao da su virusi identični, ali da pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je bio izolovan u Italiji, te da srpski virus ima drugačiju mutaciju od one koja je poznata u Italiji.

Srpski epidemiolog Predrag Kon juče je rekao da ne zna šta to znači i da svako može da izjavi šta hoće, ali da moraju da iznesu dokaze da je nešto virusološki dokazano.

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da nije moguće da je virus strašniji samo u Srbiji, pošto je epidemiološka situacija pogoršana na celom Balkanu, te da samo vrhunske laboratorije u SAD, Kini ili Rusiji mogu da ispitaju ovo što tvrde Italijani.

„Dok iz ozbiljne svetske laboratorije ne bude zvanično saopšteno da je srpski virus jači od drugih, sve priče ostaju na nivou rekla-kazala“,  smatra Petrović.

Radovanović je izjavio je da se u Srbiji nalazi evropski soj virusa korona koji se razlikuje od onog originalnog kineskog iz Vuhana, te da je jedino dokazano u nauci da neke sitne promene mogu da utiču da virus lakše prijanja uz ćeliju, odnosno da se efikasnije prenosi, ali nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

(Izvor: Sputnjik.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR