Glas Javnosti

IVANJICA POSLE 10 DANA KONAČNO IMA VODU: Građani i dalje u stravičnim uslovima!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ivanjicu su prvo pogodile poplave, zatim je usledio problem sa vodom, koji uprkos silnim obećanjima i dalje nije rešen, a kao treća nevolja stigla je i korona, koja uzima svoj danak, zbog čega je u ovoj opštini juče proglašena vanredna situacija. Ipak, voda je danas napokon stigla.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović je rekao da voda koja se nalazi u sistemu ima svojstvo takozvane tehničke vode i da će za nekoliko dana ona biti i za piće, ali je prethodno potrebno da Zavod za javno zdravlje obavi analizu.

-U opštini Ivanjica, koja je prošle nedelje pretpela ogromne štete zbog nevremena, a u kojoj je uvedena vanredna situacija i zbog epidemije virusa korona, posle 10 dana napornog rada rano jutros konačno je uspostavljeno vodosnabdevanje i voda je potekla u oko 80 odsto domaćinstava, a tokom dana biće u svim domaćinstava - kaže Lazović.

Naveo je da se distribucija pijaće vode obavlja uz pomoć 12 cisterni, na 22 punkta širom teritorije Ivanjice dopunjava se voda za piće, a do daljeg će kompletna logistika biti prisutna dok se voda koja je u sistemu ne proglasi vodom za piće.

Snabdevanje strujom je, kaže, u najboljem mogućem redu, a Štab za vanredne sitiacije opštine Ivanjica je upozorio građane da se racionalno ponašaju prilikom korišćenja vode i uključivanja kućnih aparata, pre svega bojlera kako, dodaje, elektroeneregetski sistem ne bi bio doveden u pitanje.

-Ivanjičani su odgovorni i disciplinovani i očekujemo da će sve proteći u najboljem mogućem redu - rekao je Lazović.

Što se tiče epidemije virusa korona, kaže Lazović, u Ivanjici je do sada zabeleženo 12 pozitivnih na kovid-19, od kojih su neki hospitalizovani, dok su oni sa lakšim simptomima u izolaciji.

Svakodnevno se, dodaje, obavljaju testiranja osoba koja su sa zaraženima bila u direktnom ili indirektnom kontaktu, a Dom zdravlja je pre 10 dana ponovo pretvoren u kovid ambulantu gde se obavljaju pregledi lica koja se javljaju sa simptomima.

-Proglasili smo vanrednu situaciju kako zbog elementarne nepogode, tako i zbog pojave kovid-19. Opštinski Štab za vanredne situacije je doneo sve mere u skladu sa merama Republičkog kriznog štaba - rekao je Lazović i dodao da se mere poštuju, da ugostiteljski objekti rade od sedam do 20 sati, zabranjena su javna okupljanja i organizovanje proslava, a nošenje zaštitne opreme je obavezno.

Povodom posledica elementarne nepogode na putnu infrastrukturu, Lazović kaže da su osposobljeni glavni putni pravci iz Arilja prema Ivanjici, kao i putni pravci prema Belim Vodama i Studenici.

-S obzirom da je u ovom trenutku kampanja otkupa maline, angažovana je Vojska Srbije već punih 10 dana na otklanjanju posledica i osposobljavanju putnih pravaca za građane u najugroženijiom delovima opštine. To su uglavnom ruralna područja, mesne zajednice koje su udaljene od Ivanjice po 30 ili 40 kilometara - rekao je Lazović.

Naveo je da je nevreme nedavno pričinilo ogromnu štetu, da su uništene stotine hektara zasada maline i da su zbog toga poljoprivredni proizvođači u velikom problemu.

Lazović je rekao da su u nevremenu 22 mosta na teritoriji opštine Ivanjica praktično uništena, kao i veliki broj stambenih i pomoćnih objekata.

-Komisije su na vreme oformljene i stalno su na terenu i prave zapisnike o nastaloj šteti - navodi Lazović.

(Izvor: Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR