Glas Javnosti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: U Srbiji 80 odsto mladih iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je, skoro 80 odsto mladih iskusilo ili svedočilo rodnoj diskriminaciji, dok blizu 90 odsto njih veruje da kulturne i tradicionalne norme postavljaju različita očekivanja za muškarce i žene, rezultati su istraživanja "Glasovi mladih", koje je danas predstavljeno na panel diskusiji "Zamisli život bez nasilja".

U okviru regionalnog projekta „Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje“, u Narodnoj biblioteci Srbije, predstavljeni su rezultati istraživanja koji se tiču rodne ravnopravnosti i društvene kohezije, kojim su obuhvaćeni mladi do 29 godina, od kojih je 80 odsto žena.

Prema podacima istraživanja, 60 odsto ispitanika smatra da nasilje u porodici veoma negativno utiče na dobrobit mladih, dok 65 odsto njih misli da je zastupljenost rigidnih rodnih uloga i stereotipa u medijima najvažniji faktor koji ometa rodnu ravnopravnost.


Mladi od najranijeg detinjstva primećuju različit tretman prema devojčicama i dečacima, a prema njihovom mišljenju jedan od glavnih uzroka rodne neravnopravnosti je tradicionalni narativ o rodnim ulogama, kazao je istraživač Rodoljub Jovanović.

Jovanović je rekao da mladi ekonomsko pitanje vide kao bitan faktor koji utiče na položaj žena u društvu, ali i da misle da su demokratske procedure i vladavina prava neophodni preduslovi za sticanje rodne ravnopravnosti.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR