Glas Javnosti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Poraslo globalno ulaganje u vojsku, predviđa se još veći rast

Društvo
Autor: Glas javnosti

U poslednjih godinu dana ulaganje u vojsku na globalnom nivou je poraslo za devet odsto do rekordnih 2.2 biliona dolara godišnje. Nova analiza predviđa još veći rast ulaganja u vojsku ove godine jer svet ulazi u "opasniji period", prenosi Sky News.

Prema danas objavljenom istraživanju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) Rusija troši preko 30 odsto svog proračuna na vojsku. Države NATO-a poslednjih deset godina povisile su ulaganje u vojsku za 30 odsto, što je verovatno reakcija na rusku invaziju na Krim 2014. godine.

Donald Tramp izazvao je burne reakcije kad je pre dva dana prigovorio nekim članicama NATO-a da ne ispunjavaju minimalno ulaganje u vojsku koje predviđa NATO, a ono iznosi 2 odsto državnog proračuna. Tramp je rekao da podržava napade na članice Saveza koje ne ispunjavaju taj uslov.


U istraživanju IISS-a napisali su da SAD i Evropa povećavaju proizvodnju projektila i streljiva, s fokusom na artiljeriju i sastav vazdušne odbrane, područja koja se zanemarivalo od hladnog rata. Kina i Rusija više su fokusirane na nove tehnologije, poput hiperzvučnih projektila koji putuju i više od pet puta brže od zvuka, što ih čini veoma teškima za presresti. 

„Ponovno se ulaže i u nuklearno oružje. Kina gradi nove silose za projektile, a SAD modernizuje bojeve glave i dostavne sastave“, napisali su iz IISS-a.

IISS već 65 godina objavljuje izveštaje u kojem prati stanje svake vojske na svetu.

Naglasili su da Kineska komunistička partija ima sve veću sposobnost projektovanja moći, zbog čega države Zapade i druge azijske zemlje povećavaju saradnju. Osim toga napomenuli su i rastući uticaj Irana koji Hute snabdeva projektilima i prodaje dronove Rusiji.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR