Iako se voće i povrće smatraju stubovima zdrave ishrane, najnovije istraživanje ukazuje na uznemirujuću istinu – pojedine namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu sadržati visoke nivoe pesticida, i to čak i nakon pranja.
Prema najnovijem izveštaju američke organizacije Environmental Working Group (EWG), poznatom kao lista "Prljavih dvanaest" (Dirty Dozen), sledeće namirnice najzagađenije su pesticidima:
Istraživanje je sprovedeno analizom više hiljada uzoraka iz supermarketa. Otkriveno je da više od 90% uzoraka jagoda, jabuka, trešanja, spanaća i grožđa sadrži ostatke najmanje dva ili više pesticida. U pojedinim slučajevima pronađeno je i do 23 različite hemikalije u jednom uzorku!Pesticidi su hemikalije koje se koriste za zaštitu useva od štetočina, ali mnogi od njih povezani su s rizikom od hormonskih poremećaja, problema sa plodnošću, pa čak i određenih vrsta karcinoma. Deca i trudnice posebno su osetljive grupe.
Kupujte organski kada je to moguće, posebno kada je reč o voću i povrću sa liste "Prljavih dvanaest"
Temeljno perite i ljuštite proizvode, iako to ne uklanja sve ostatke
Birajte namirnice sa liste "Čistih petnaest" – voće i povrće koje sadrži najmanje pesticida (npr. avokado, kukuruz šećerac, ananas, mango…)
Zdrava ishrana podrazumeva i informisane izbore. Ne mora sve da bude organsko – ali kada znate koje su namirnice najrizičnije, lakše je zaštititi sebe i svoje najmilije.
Glas javnosti/A03S