Glas Javnosti
posta

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Građani nepoverljivi prema zvaničnim informacijama o Covid 19

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Tokom trajanja završnice predizborne kampanje 54 odsto građana Srbije nivo informisanosti o epidemiji korona virusa ocenjuje kao nezadovoljavajući, a 65 odsto iskazuje nepoverenje u zvanične informacije nadležnih institucija, navodi se u istraživanju agencije Valikon.

Kako se ističe u istraživanju, zabrinutost za širenje virusa, iako od početka epidemije u trendu opadanja, raste i iznosi 79 odsto, devet procentnih poena više u odnosu na period pre mesec dana. Mere prevencije za kontrolu širenja zaraze kao preblage ocenjuje čak 44 odsto građana Srbije, dok pogoršanje u narednom periodu predviđa 74 odsto, što je ujedno najpesimističniji stav od početka epidemije.

Strah od dužine trajanja navodi svaki drugi ispitanik, a najviši je procenat onih koji strahuju za svoje najbliže – 70 odsto,  pokazuje novi, sedmi talas istraživanja o reakciji građana Srbije na epidemiju i širenje korona virusa, koju od sredine marta kontinuirano sprovodi regionalna agencija za istraživanje tržišta Valikon na nacionalno reprezentativnom uzorku po uzrastu, polu i obrazovanju.

Oprečne informacije, nepoverenje u zvanične podatke i njihova nekonzistentnost kao i visok procenat nezadovoljstva građana u vezi sa informisanjem od strane medija zajedno predstavljaju razloge koji se mogu tumačiti kao uzrok visokog stepena zabrinutosti za širenje korona virusa, navodi se u istraživanju.

Kako se ističe u saopštenju, agencija Valikon, pored Srbije, prati reakciju stanovništva u još tri zemlje regiona, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj, a rezultati istraživanja pokazuju da je prosek zabrinutosti za širenje virusa kod građana Srbije u dosadašnjim merenjima najviša u poređenju sa regionom i od početka epidemije varira između visokih 70 i 90 odsto koliko je iznosila krajem marta nakon neujednačenih reakcija na pojavu epidemije kao i naglu promenu svakodnevice i smanjenu sigurnost.

A kada su mere u pitanju, odnosno preporuke Kriznog štaba za prevenciju i kontrolu daljeg širenja epidemije zarazne bolesti Covid-19, uprkos visokom nepoverenju u zvanične informacije, kako pokazuju nalazi istraživanja preblagim ih trenutno smatra čak 58 odsto stanovnika glavnog grada koji je obeležen kao žarište, 32 odsto ih smatra primerenim a tek 10 odsto previše strogim. Rezultati na celokupnom uzorku daju drugačiju situaciju, tako 44 odsto smatra da su mere previše blage ujedno i pad od 20 procentnih poena u odnosu na april. Mere su primerene situaciji za 42 odsto ispitanika, a 14 odsto ih doživljava kao previše stroge.

Praćenje poslednjih informacija u medijima u kojima se u sumnju dovodi istinitost i verodostojnost zvaničnih podataka o broju zaraženih i preminulih od zarazne bolesti Covid-19, prouzrokovalo je smanjeno poverenje u zvanične informacije, uputstva i preporuke koje objavljuju nadležne institucije. Održavanje izbora uprkos negativnom stavu o njihovom sprovođenju, koji je kako je pokazalo istraživanje Valikona iskazala većina građana Srbije , činioci su koji nepovoljno utiču kako na lični doživljaj tako i na percepciju o pravcu kretanja epidemije, stvarajući opštu konfuziju i pored visoke zabrinutosti, usled neizvesnosti i visok stepen pesimizma, navodi se u istraživanju.

(Piše: Z.O.P.)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR