Glas Javnosti

ISTRAGA O RUDNIKU "SOKO" , RADNICI UPOZORAVALI, NADLEŽNI NISU REAGOVALI: Uzroci nesreće još se ispituju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraga o uzrocima nesreće u rudniku "Soko", kod Sokobanje, još je u toku i o ishodu vanrednog inspekcijskog nadzora javnost će biti obaveštena, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U jami rudnika mrkog uglja „Soko“ nesreća se dogodila 1. aprila, kada se osam rudara na smrt otrovalo metanom, 20 rudara je povređeno. Rudarski inspektor Ministarstva rudarstva i energetike je odmah naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljih radova na eksploataciji-otkopavanju u tom rudniku.



Formirana je i komisija u kojoj su stručnjaci za rudarstvo i za metanometriju koja utvrđuje uzroke nesreće, koja je zajedno sa inspektorom istog dana kad se dogodila nesreća sišla u jamu na mesto nesreće i počela da radi.

Takođe, javni tužilac, koji je odmah izašao na mesto nesreće, rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija, prenosi N1.

"Rudarski inspektor koji na licu mesta ispituje uzroke ove rudarske nesreće, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR