Glas Javnosti

ISTINE I ZABLUDE O ULJIMA: Otkrivamo kako se određene vrste ove namirnice najbolje koriste i koliko je svinjska mast zdrava

Društvo
Autor: Agroinfo.rs

Na maslinovom ulju sme da se kuva, na maslinovom ulju ne sme da se kuva... Samo hladno ceđena ulja su zdrava... Kakvo je ulje koštica grožđa u odnosu na kokosovo ulje i da li se koristi za prženje? Ova i mnoga druga pitanja nas često muče kada želimo da unesemo nešto zdravo u organizam, a odgovori nas zbunjuju. U nastavku teksta saznajte sve o ovoj temi.

Pitanje adekvatnog izbora ulja je veoma važno i nije nimalo jednostavno. Na tržištu nam se nudi mnogo toga, slušamo različite priče o tome koje ulje je zdravo, koje nije i kako se ona uopšte koriste. Često smo zbunjeni, ali danas ćemo pokušati da vam približimo što više ovu temu tako da vam bude jasnija.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bezbojno, ali vrlo mirisno ulje koje se dobija iz mesa kokosa i sve je popularnije poslednjih nekoliko godina, jer ga vegani koriste umesto maslaca i ulja na bazi životinjskih masti. Kokosovo ulje ima prirodno slatku aromu, što ga čini savršenim za pečenje ili sotiranje na niskoj ili umerenoj temperaturi. Međutim, zbog njegove niske tačke dimljenja (177 stepeni Celzijusa( i činjenice da ima visok sadržaj zasićenih masti, treba ga konzumirati umereno. Dodajte ga u hranljivi smuti ili njime zamenite suncokretovo ulje u pripremi kolača. Ako koristite ovo ulje za prženje, bilo da se odlučite za devičansko ili rafinisano, pržite na blagoj vatri zbog tačke dimljenja. U svakom slučaju je svakako bolje izabrati devičansko ulje i za ove svrhe.

Kukuruzno ulje

Kukuruzno ulje je jedno od ulja koja se najčešće koriste za kuvanje u domaćinstvu i industriji. Sa visokim sadržajem omega 6 masnih kiselina, fitosterola i vitamina E, idealno je za duboko prženje i proizvodnju margarina, ali ga ne treba koristiti za prelive u salatama. Njegov neutralan ukus čini ga dobrom zamenom za maslac prilikom pečenja. Međutim, kukuruzno ulje takođe ima visok sadržaj zasićenih masti, a nizak sadržaj dobrih masti, pa ga većina smatra jednim od najnezdravijih ulja.

Suncokretovo ulje

Lagano, bez mirisa i skoro bez ukusa, ulje semenki suncokreta koristi se za prelive za salate, a može se koristiti i za prženje jer ima visoku tačku dimljenja od oko 225 stepeni Celzijusa. Bogato je vitaminom E, a ima nizak sadržaj zasićenih masti i odlično je za pečenje, jer svojim ukusom neće pokriti druge začine i arome. Rafinisano suncokretovo ulje, koje se najčešće upotrebljava u domaćinstvima, pogodno je samo za kratkotrajnu termičku obradu. Generalno, za kuvanje je najbolje odabrati ulje sa visokom tačkom dimljenja. To znači da može da podnese visoku temperaturu pre nego što masti počnu da se razgrađuju i ulje se užegne.

unsplash

Ulje semenki grožđa

Ovo ulje se prerađuje iz semena grožđa koje se formira kao nusproizvod vinarstva. Ovakav tip ulja obično se ekstrahuje uz industrijski proces, što uključuje visoku temperaturu i razne hemikalije, a na prvom mestu toksični rastvarač heksan. Zbog toga je vrlo važno, ako već kupujete ovo ulje, izabrati hladno ceđeno koje je nastalo na mnogo prirodniji i zdraviji način. Vrlo su oprečna mišljenja kada je ova vrsta ulja u pitanju. Sa jedne strane se tvrdi da je idealno za kuvanje jer ima visoku tačku ključanja, dok drugi tvrde da to nije merilo da li ulje treba koristiti za pečenje ili kuvanje. U svakom slučaju, ako se i odlučite da ga koristite, onda koristite hladno ceđeno ulje, a ako ulje koristite za prženje, svakako se trudite da ceo proces obavljate pri nižoj temperaturi.

Maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje je nerafinisano ulje i smatra se najkvalitetnijim maslinovim uljem koje možete kupiti. Tamno je zelene boje i često je kompleksnog ukusa - voćnog, gorkog i blago biberastog. Ono zadržava svoj pravi maslinast ukus i sadrži više prirodnih vitamina i minerala koji se nalaze u maslinama. Međutim, ima nižu tačku dimljenja od mnogih drugih ulja od 160 stepeni Celzijusa. Koristite ovo zdravo ulje za umakanje svežeg hleba, za upotrebu u prelivima za salate, umacima i hladnim jelima.

S druge strane, svetlo maslinovo ulje je rafinisano maslinovo ulje. Neutralnog je ukusa i ima višu tačku dimljenja od 210 stepeni Celzijusa, međutim manja mu je hranljiva vrednost. Ovo ulje se može koristiti za sotiranje, ali ne za duboko prženje jer takođe ima nisku tačku dimljenja. Maslinovo ulje se može koristiti za prženje, ali na nižim temperaturama. U svakom slučaju, najbolje je koristiti sveže maslinovo ulje. 

Ulje kikirikija

Ulje kikirikija često predstavlja prvi izbor za duboko prženje zbog lagane, orašaste i mirisne arome koju daje hrani koja se u njemu kuva. Dovoljno je svestrano da se može koristiti za prženje, duboko prženje, za prelive za salate ili bilo šta što zahteva blag, neutralan ukus. Ono je mononezasićena mast i ima tačku dimljenja od 232 stepena Celzijusa.

Svinjska mast

Ako razmišljate o tome koje je ulje najbolje za prženje, možda će vam na kraju biti lakše da u te svrhe iskoristite svinjsku mast. Svinjska mast je bogata holesterolom, ali on je osnova za formiranje vitamina D, ključnog za apsorpciju kalcijuma, koji je neophodan za rast i izgradnju kostiju. Vitamin D je važan kako u ishrani dece, tako i u ishrani trudnica, kao i majki koje doje. Mast je vrlo stabilna na visokim temperaturama, pa je idealna za pečenje i prženje (na primer, za pripremu kajgane ili prženih krompirića). Mala količina svinjske masti u ishrani će održati dobru ravnotežu esencijalnih masnih kiselina, a kombinacija sa maslinovim uljem je nutritivno nezamenljiva.

U svakom slučaju, za šta god da se odlučite, ulje ili mast, koristite ih u umerenim količinama.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR