Glas Javnosti

ISTINA O ĐILASOVIM PRECIMA je drugačija nego što se predstavlja!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ljubiša Morovčanin iznosi drugačije viđenje porekla Milovana Đilasa od onog koje je opšteprihvaćeno.

U knjizi "Djelo Milovana Đilasa“ koju je objavila Crnogorska akademija nauka i umetnosti, objavljen je i članak Danijela Ivina Đilasa, u kojem se na netačan način govori o precima Milovana Đilasa. Autor se oslonio samo na memoarsku građu Milovana Đilasa koji je nastojao da svoje pretke predstavi u što povoljnijem svjetlu, prenebregavajući činjenice.

Đilasi, koji su dobili prezime po Đili, a ne Đisni, poznato su bratstvo u Župi nikšićkoj. Čast časnim Đilasima, posebno Aleksi Krstovom, jednom od najpoznatijih komita iz vremena austrougarske okupacije, kao i Stojanu borcu sa Vučjeg dola, Petku (Jovičinom) koji je poginuo na Glasincu, desetaru Vasu (Brajanovom) koji je poginuo na Skadru 1912. godine.

Međutim, Marko i njegov sin Aleksa, pradeda i deda Milovana Đilasa, bili su drugačijih karakternih crta.

Marko Đilas je bio oženjen Stanom, ćerkom Jova Ćorovića, a sestrom prvog kapetana Župe nikšićke, Akice Ćorovića. Akica, koji je kao kapetan imao sudsku i izvršnu vlast, osudio je Marka (svog zeta) na smrt, zbog pljačke sa smrtnim posledicama. Egzekucija je izvršena javno, kod Manastira sv. Luke, u Župi nikšićkoj.

 

Radi prestiža oko vlasti, Šogo Nikolić prekorio je Aleksu, sina Markovog: „Ako ne ubiješ Akicu Ćorovića, koji ti je oca osudio na smrt, gori si od džupe ženine!“ Akica je, preko Zagrada, išao u planinu, u katun, Aleksa ga je sačekao u zasjedi i ubio. Ubio je, dakle, svog ujaka!

Posle toga, Aleksa je, sa ženom i djecom, pobjegao u Nikšić kod Turaka. Turci mu daju kuću i zemlju u Rubežima. U znak zahvalnosti, Aleksa Đilas se priključuje turskim četama, i učestvuje u pljačkanju i ubijanju Crnogoraca.

Poznati crnogorski junaci, Periša Vlastelovac (brat Aleksine žene) i Tuko Radović (Aleksin kum), da bi oprali ljagu koju im je nanio Aleksa (a ne po naređenju knjaza Nikole), ubijaju Aleksu Đilasa. Poslije je kralj Nikola pomilovao porodicu Aleksinu i dao im zemlju u Podbišću kod Mojkovca gdje će se naseliti.

O ovim događajima, pisali su Momo Šundić u knjizi „Kolijevka plemena“ i Milan Peković u knjizi „Nikšićka župa“. I oni su malo „lakirali“ činjenice, radi Milovana Đilasa, ali, ipak, nijesu mogli da zaobiđu istinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od PITANJE u 27.05.2023 23:51:37 h
     0 
Čast časnim Đilasima, posebno Aleksi Krstovom, jednom od najpoznatijih komita iz vremena austrougarske okupacije,.. da li se tu misli na Aleksu Djilasa Krstovog sina koji je iz Zupe Niksicke otisao u selo Ariljaca na Kosmetu