Glas Javnosti

Истекао рок за отварање пристиглих понуда за уградњу лифтова на станици Прокоп

Društvo
Autor: Глас јавности / Данас / од 03.09.2018.

Почетак радова на уградњи два путничка лифта на железничкој станици Прокоп очекује се наредног месеца, више од два месеца од званичног пресељења саобраћаја на ову станицу.

Када је Главна железничка станица у Савском амфитеатру 1. јула ове године затворена за саобраћај а путници преусмерени на станицу “Београд – центар” односно Прокоп, ништа од неопходне пратеће инфраструктуре нова станица није поседовала.

Неколико дана од отварања, на перонима су накнадно постављени аутомати за продају пића и ужине, постављен је банкомат и мењачница, као и мањи лифт за особе са инвалидитетом на степеништу код чекаонице. Ипак, прилаз станици, како за особе са инвалидитетом тако и за све друге путнике, остаје прилично отежан јер је једини улаз преко уског помоћног степеништа, зато су путнички лифотив били неопходни.

О овоме је писао и стручни портал Беобуилд, наводећи да су, након затварања старе железничке станице на Савском тргу, настали бројни проблеми за домаће и стране путнике који користе овај вид превоза. “Главна железничка станица пресељена је на Прокоп, иако комплекс уопште није био спреман да преузме ту функцију. Лоша организација довела је до огромног броја жалби грађана, па су надлежни били приморани да реагују” истиче се у анализи овог портала.

Иако сада бар постоје најосновније услуге на перонима, то је само део проблема на овом незавршеном објекту, нагласили су они.

“Други горући проблем представља лоша приступачност објекту, пошто је тренутно улазак на станицу могућ само путем уског помоћног степеништа. То значи да возовима не могу да приступе непокретне или слабо покретне особе, а практично је небезбедно за све путнике са доста пртљага” стоји у објашњењу Беобуилда. Они закључују да је из тог разлога покренута хитна набавка два лифта, који ће бити уграђени тако да буду функционални и независно од станичне зграде. Њихов задатак ће бити да спуштају путнике са коте 105 на главној плочи до перона, чиме ће привремено бити решен и проблем приступачности.

“Рок за отварање пристиглих понуда за уградњу лифтова је истекао, па уколико све буде како треба може се очекивати скоро додељивање уговора. Почетак радова у том случају биће половином септембра, док је предвиђено да уградња траје 45 дана од увођења извођача у посао” преноси Беобуилд.
Они су навели и да се позиција ових лифтова на површини налази уз проширење за такси станицу на горњој приступној саобраћајници, а омогућаваће директан приступ 6. перону и косој рампи ка потходницима.

“Ради се о панорамским лифтовима од каљеног стакла у раму од инокса, који ће преваљивати висинску разлику од 7.3 метара. За потребе њихове уградње биће неопходно пробити два нова отвора на главној плочи, али и исећи отворе за лифтовске јаме на тек завршеним перонима. На самој плочи планирано је постављање челичних надстрешница за покривање лифтовске конструкције и прилаза”, стоји на порталу. Они истичу да ће овим интервенцијама бити решени неки од главних функционалних проблема на објекту, међутим оваква ситуација остаће све до завршетка станичне зграде.

“Имајући у виду да је пројекат станичне зграде добио грађевинску дозволу још прошле јесени, остаје да се реши финансирање ове фазе, па би у најбољем случају радови могли почети наредне године. Уколико не буде пролонгирања, време потребно да се изгради и опреми станична зграда је око 2 године, што значи да ће се “привремено стање” на Прокопу задржати бар до 2021. године”, закључује Беобуилд.


Панорамске кабине носе до 1.000 килограма

Из документације коју је анализирао овај портал види се да су надстешнице од челика, са стакленим покривачем и нагибом кровне равни од око 5 одсто. Димензије лифтовске кабине у панорамским лифтовима од каљеног стакла су 1.1 метар ширине, 2.1 метар дубине и 2.3 метара висине, са максималном носивошћу од 1.000 килограма.

Глас јавности / Данас / од 03.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR