Glas Javnosti

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE! GRUJIČIĆ: VOJNI VETERANI dobijaju zdravstveno osiguranje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tek smo poslednjih godina počeli da nazivamo stvari pravim imenom i da pričamo o podvizima, pogotovo te dece koja su prošla pakao, branili i odbranili narod. To je velika sramota našeg društva, rekla je Grujičić.

Izmenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, veterani, učesnici ratova od 1991. do 1999. godine dobili su pravo da na osnovu boračke knjižice ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, a po tom osnovu, kako je najavila ministarka zdravlja Danica Grujičić, zdravstveno će se osiguravati i njihove porodice.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, borački status u Srbiji ima 41.513 ljudi, ali se ne zna koliko je njih zdravstveno neosigurano.

- Posebno sam ponosna na izmenu ovog dela zakona o zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na veterane. Posle 25 godina ispravili smo veliku nepravdu prema našim herojima. Uvek su nam puna usta pozivanja na njih, a nekako su izostajale konkretne mere kojima bi dobili mesto u društvu koje su zaslužili - kaže Grujičić za Novosti.


Navodi da se poslednjih godina to izmenilo kao i priča o njihovim podvizima.

- Tu posebno mislim na heroje sa Košara i Paštrika, a to potvrđuje i izmena dela Zakona o zdravstvenom osiguranju - rekla je Grujičić.

Ministarka kaže da je ovim izmenama omogućeno da svi veterani koji ne ostvaruju na drugi način pravo na zdravstveno osiguranje to mogu da urade uz boračke knjižice.

- Na predlog Udruženja veterana dopunili smo ovu izmenu da se zakon odnosi i na njihove porodice. Tako da će pored veterana i članovi njihovih porodica imati osnov za zdravstveno osiguranje prema boračkoj knjižici - rekla je Grujičić.

Ministarka je pozvala sve veterane da preuzmu svoje boračke knjižice u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tada će se, kako je istakla, znati tačan broj onih koji nisu imali zdravstveno osiguranje, a borci koji dosad nisu imali status osiguranika mogli su da računaju samo na zbrinjavanje hitnih stanja u javnom zdravstvu, a za sve ostalo su morali "da se snalaze".

- Hitna stanja je uglavnom pokrivao Ugrentni centar, za drugo su morali ili privatno, što je bilo jako teško zbog njihove materijalne situacije, ili su im moje kolege izlazile u susret na neki način kad god je to bilo moguće. Zato i kažem da je ovim ispravljena velika nepravda - ukazala je Grujučić.

Na pitanje zašto se toliko čekalo na rešavanje statusa veterana u zdravstvenom sistemu, ministarka kaže da je ranije državu "bilo sramota da govori o njima, da je reč agresija na našu zemlju zamenila intervencija, kao i da je učesnicima ratova stvaran osećaj krivice što su se borili za svoju zemlju i narod".

- Zatim je prestalo čak i zdravstveno praćenje naših vojnika koji su bili na KiM, pod izgovorom da nemamo para. Za šta je trebalo da imamo novac ako ne za to. Tek smo poslednjih godina počeli da nazivamo stvari pravim imenom i da pričamo o podvizima, pogotovo te dece koja su prošla pakao, branili i odbranili narod. To je velika sramota našeg društva - rekla je ona.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR