Glas Javnosti

ISPOVEST TRUDNICE: Nakon što je zamalo POBACILA bebu otvorila je bolovanje, a onda je poslodavac PRESTAO SA ISPLATOM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograđanka Jovana Marković iznela je stravične detalje o tome kako se poslodavac ophodio prema njopj nakon što je zatrudnela, a onda zamalo izgubila bebu na radnom mestu.

-Moji problemi počeli su kada sam se najmanje nadala. Naime, u oktobru sam zatrudnela, ali sam nastavila da radim u kompaniji `Mobilland Exclusive DOO Novi Sad`, gde sam zaposlena od juna ove godine. Bila sam spremna da na poslu budem sve dok to bude moguće. Tako sam 18. oktobra sa koleginicama mukotrpno radila popis od 22 h do šest sati ujutru. Osam dana kasnije doživela sam obilno krvarenje, i to na radnom mestu. Bila sam prestravljena, pogotovo što sam bila sama u prepodnevnoj smeni. Odmah sam obavestila menadžera Bojana Raosavljeva da je reč o užasnoj situaciji, na šta mi je rekao da moram da sačekam da neko dođe da me zameni, pa da tek onda mogu da napustim radno mesto.- objasnila je Jovana.

Priča kako je, kad se nakon nekog vremena koleginica konačno pojavila, otišla kod lekara, gde su joj konstatovali dijagnozu – rizik od pobačaja i hematom u materici. Lekari su joj striktno rekli da mora da miruje i pije hormone i da će jedino tako smanjiti šanse za najcrnji ishod.

-Zato sam već u prvom mesecu zbog rizične trudnoće otvorila trudničko bolovanje. I od tada me poslodavac satanizuje-, priča Jovana kako su počeli problemi sa isplatom plate.

Naime, kad je počela da radi u firmi Mobilland Exclusive, kako kaže, dogovor s menadžerom Bojanom Raosavljevim bio je da svima koji počinju da rade u novootvorenoj radnji plata bude 50.000 dinara, ali uz uslov da budu prijavljeni na 33.000 dinara i da im taj deo firma isplaćuje na račun svakog 20. u mesecu za prethodni mesec, a da ostatak od 17.000 dinara bude isplaćivan svakog 10. za prethodni mesec – ili na ruke ili na račun.

-Počeli smo s radom, plata je isplaćivana, s tim što taj prvi deo na koji nismo bili prijavljeni nikada nije isplaćen 10. nego kako kad, ali do kraja meseca bi sve ipak bilo isplaćeno. Ali onda, nakon što sam zatrudnela u oktobru, kada je došao 10. novembar, tj. dan prvog dela plate od 17.000 dinara, na mom računu nije bilo nikakve uplate. Pozvala sam menadžera Bojana, koji je kazao kako je verovatno ostavljena koverta na mom radnom mestu. Zvala sam kolege nekoliko sledećih dana da proverim – ništa. Menadžer Bojan se jako retko javljao na telefon, a kada se napokon javio, govorio je kako ne zna šta se dešava s delom moje plate, da će proveriti, da to zavisi od direktora.-

Na kraju je Jovani kazao kako će taj deo dobiti s drugim delom zarade 20. novembra.

-I onda tog dana – šok, umesto uplate oba dela plate uz, podrazumevano, zakonski umanjenu sumu za pet dana koliko sam bila na bolovanju u oktobru, na račun mi uplaćuju samo 26.000. Pozvala sam menadžera, ali on se ponovo pravio lud.-

Jovana je potom pozvala knjigovođu, od koje je saznala da joj je, kao i obično, odbijeno 7.000 dinara za kredit koji otplaćuje, ali na pitanje gde je još 17.000 dinara – nije imala odgovor.

-Kazala je da to zavisi od direktora i da to on isplaćuje. Onda mi je menadžer rekao da mi je plata umanjena za `manjak`utvrđen na popisu i da je plata svima umanjena za jednak iznos. Rekla sam mu da želim da vidim popisne liste, na šta mi je odgovoreno da nema potrebe za tim, jer `on tako kaže`.-

Poželela je i da zna na koliko delova se taj manjak deli, ali na sve su joj odgovarali da ne znaju.

-Međutim, kada sam kontaktirala druge kolege, koje nisu na bolovanju, rekli su mi da njima nikakav manjak nije pomenut i da je svako dobio celokupnu platu.-

Onda se Jovana ponovo okrenula menadžeru kompanije.

-Kad sam ga suočila sa lažima koje je izneo, rekao mi je da je vlasnik firme Vukašin Katić kazao da je on isplatio sumu po `dogovoru sa mnom`, da bi na kraju otvoreno kazao – mi tebi ne moramo da platimo taj prvi deo plate.-

Kao majka jednog malog i drugog deteta na putu, kao podstanar i kao neko ko nije u mogućnosti da nastavi da radi, mada je imala želju, Jovana sada priznaje da je jako besna, ali i da se boji.

-Zašto osećam strah? Pa zato što se nakon ovog istupa pitam hoće li se drznuti da mi platu (jednu koju mi još po zakonu pre dolaska na trudničko bolovanje isplaćuje poslodavac) uopšte isplate sledećeg meseca. Takođe, ja nisam jedina kojoj taj deo plate nije isplaćen. Nekoliko kolega koje su radile i dale otkaz ili koje su dobile otkaz u oktobru nisu dobile taj prvi deo plate. Pored toga, koleginica koja je bila na bolovanju pet dana zbog bolesti dvogodišnjeg deteta nije dobila tih 17.000-, kaže kako uvid u stanje računa i uplate jasno govore da uplate nema.

S druge strane, svi koji i dalje rade ili nisu na bolovanju mogli bi da dokažu da imaju tu uplatu 10. novembra ove godine.

-Ja sam tamo i dalje zaposlena i znam da će poslodavac iskoristiti prvu priliku da mi da otkaz, ali posle ovoga to će biti na obostranu radost. Ne tražim ništa sem onog što sam zaradila, što je dogovoreno i što mi zakonski pripada. Neka pokuša direktor Vukašin Katić da dokaže da te uplate 10. novembra nemaju veze s njim, pa da mu se onda javno zahvalim što svim zaposlenima nastavlja da ničim izazvan isplaćuje taj novac-, kaže Jovana.

Priznaje da se ne nada čudu, ali da se nada da će se neka ustanova uključiti u ceo slučaj.

-Ukoliko iko može da pomogne da se ovo reši, neće pomoći samo meni jer ovde su bitne pre svega trudnice, u zemlji gde i u ovako složenoj situaciji ima nas koje želimo normalan život, potomstvo, a i poštenu priliku da za posao koji radimo budemo i plaćene.- zaključuje Jovana.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR