Glas Javnosti

Ispod reke Save postaviće se cevovodi za odvođenje otpadnih voda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ispod reke Save, od leve obale do Bulevara vojvode Bojovića na desnoj obali, gradiće se tunelska konstrukcija za smeštaj cevovda kojima će se sprovoditi otpadna voda od novoprojektovane crpne stanice „Ušće Nova“.

Prema postojećim planovima, put te otpadne vode bi na kraju trebalo da se završi u budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu.  

Grad Beograd objavio je danas javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju  deonice 1 Interceptora –  prolaz  ispod reke Save.

Interceptor je projektovan kao glavni odvodnik za upotrebljene vode Centralnog kanalizacionog sistema Beograda, kojim se upotrebljene vode ovog sistema odvode na planirano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Veliko selo“.


Urbanističkim projektom koji je objavio Grad je obuhvaćena samo deonica 1 tog Interceptora i ona obuhvata potez od leve obale reke Save do desne obale na kojoj zahvata prostor Beogradske tvrđave.

Trasa deonice 1 ići će ispod korita reke Save, od novoprojektovane kanalizaciono crpne stanice „Ušće Nova“ na levoj obali Save, do Bulevara vojvode Bojovića (na desnoj obali).

U planu je gradnja cevne galerije, tunelske konstrukcije ispod korita reke Save, koja služi za smeštaj i zaštitu dve paralelne linije potisnih cevovoda kojima se sprovodi otpadna voda iz KCS „Ušće Nova“ na desnu obalu Save.

Inače, novoprojektovana KCS „Ušće Nova“ služiće za prepumpavanje otpadnih voda sa područija Novog Beograda i Zemuna u prolaz ispod Save, a zatim i duž Bulevara vojvode Bojovića (Donjogradskog bulevara) i dalje prema ostalim deonicama Interceptora i postrojenju za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Površina lokacije za izgradnju deonice 1 Interceptora obuhvata oko 1,03 hektara. Deonicu 1 čine ulazna građevina na lokaciji KCS „Ušće Nova“, tunelska deonica prolaza ispod Save koja predstavlja cevnu galeriju, i izlazna građevina u Bulevaru vojvode Bojovića.

U januaru 2022. godine Vlada Srbije je potvrdila kredit od 203,7 miliona evra koji je osiguran kod kineske državne kompanije China Export & Credit Insurance Corporation. Ta sredstva namenjena su za finansiranje prve faze projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.


Ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda potpisan je 2020. godine.

Sporazumi su potpisani između ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEC) u Srbiji i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

„Radiće se ispod Save prolaz koji će svu kanalizaciju sa Novog Beograda i Zemuna prihvatati u interceptor i dalje usmeriti ka fabrici u Velikom selu“, rekao je 2020. godine tadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Javna prezentacija urbanističkog projekta za deonicu 1 Interceptora obavljaće se od 7. do 15. maja. 

Glas javnosti N010S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR