Glas Javnosti

Ipak se odlaže početak grejne sezone!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako bi grejna sezona trebalo zvanično da počne 15. oktobra, prema saznanjima Nova.rs gotovo je izvesno da će biti pomerena za novembar.

Ukoliko se ostane pri toj odluci, to znači da tople radijatore građani mogu da očekuju najranije tek od 1. novembra. 

Kako „Nova“ nezvanično saznaje, informaciju o odlaganju grejne sezone trebalo bi da saopšti predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić, i to već u narednim danima.

Na ovaj način, vlast pokušava da uštedi energente koji se kupuju po astronomsko visokim cenama na tržištu, a kojih uz to i nema dovoljno.

„Svi gledaju u nebo i prate vremensku prognozu i temeperature koje se očekuju. Ide im za sada na ruku vreme jer će u naredne dve nedelje biti temperature oko 20 stepeni celzijusa. Zato se i ide na to da se iskoriste takve vremenske prilike, i toplane krenu sa radom dve nedelje kasnije“, objašnjava izvor Nove.

Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom utvrđeno je da tople probe počinju 1. oktobra i da traju do 10. oktobra. Pet dana kasnije, 15. oktobra, zvanično počinje grejna sezona.

Da bi do odlaganja početka grejne sezone u Beogradu moglo da dođe nagovestio je juče gradski menadžer Miroslav Čučković.

„Grejna sezona će početi 15. oktobra, ali je moguće odlaganje od nekoliko dana ukoliko dani budu topliji“, objasnio je Čučković za RTS.

Pre njega, javnost u Beogradu su gradonačelnik Aleksandar Šapić, kao i predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević uveravali da će grejna sezona krenuti 15. oktobra.

“Ne smanjujemo temperaturu u stanovima, ona ostaje prema odluci Skupštine grada 20 stepeni, plus minus jedan stepen i grejaćemo dok god bude bilo potrebe. Mi pratimo vremensku prognozu i u stalnoj smo komunikaciji sa našim Hidrometeorološkim zavodom svake godine, a ove posebno jer je borba za energente u čitavom svetu, a istovremeno se borimo za što veću uštedu kada su u pitanju naši sistemi”, saopštio je nedavno Nikodijević.

Da su vremenski uslovi faktor na koji računa vrh države svojom izjavom potvrdio je Nikodijević, ali istog stava je i ostatak političkog establišmenta.

Ukoliko temperatura bude iznad proseka za ovo doba godine, odnosno preko 20 stepeni, uz „božju pomoć“ država će potrošiti manje energenata. Na takve okolnosti računaju svi u Nemanjinoj 11, ali i predsednik Aleksandar Vučić.

Grejna sezona prema važećim propisima počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja domovi se će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod (RMHZ) prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepena celzijusa ili nižu.

Dodatno, izuzetno napovoljnu energetsku krizu Srbija dočekuje taka što svakodnevno uvozi struju, kupuje ugalj i pokušava da popravi poražavajuću situaciju u EPS-u, koji se raspao pod upravom Milorada Grčića i ministarke Zorane Mihajlović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR