Glas Javnosti

IPAK POSKUPLJENJE GORIVA! Ograničena cena ističe, doći će DO RASTA CENE naftnih derivata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da se cene osnovnih životnih namirnica neće menjati, a da će morati da dođe do izvesne korekcije cene naftnih derivata.

Razlog je, jer su zbog rasta cene sirove nafte veleprodajne cene derivata već prevazišle postojeće maloprodajne.

„Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i njihove cene će ostati stabilni i ovakvi kakvi su sad. Кada je reč o naftnim derivatima, moramo imati u vidu da se njihova cena formira na svetskom tržištu i da za naftne kompanije koje rade kod nas cene moraju biti ekonomski prihvatljive i da se moraju korigovati“, kazala je Matićeva.

Podsetila je da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta i navela da su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i NIS-om o novoj zaštitnoj ceni derivata.

„Svi smo bili svesni i prilikom donošenja prve Uredbe da su veliki poremećaji na berzi i da se cena nafte iz dana u dan menja. Sada je veleprodajna cena u nekim slučajevima premašila maloprodajnu cenu, pa dolazi do pojave negativne marže. Кao država smo svesni toga, tako da je neophodno da se koriguje ta cena i da razumemo prodavce, ali sa druge strane zaštitićemo tržište i obezbediti snabdevenost“, rekla je ministarka trgovine.

Podsetila je da su NIS i ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdili da derivata ima dovoljno i naglasila da nema razloga za paniku i scene kakve smo videli na benzinskim stanicama.

Matićeva je istakla da će tržišna inspekcija i ubuduće odlučno sprečavati svaki pokušaj kršenja propisa i upozorila da oni koji se budu tako ponašali, rizikuju zabranu delatnosti.

„Кada je reč osnovnim životnim namirnicama, tu ne očekujemo nikakve promene. Ta uredba o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica je već dugo na snazi i važi do maja. Neće biti nikakvih promena. Nema bojazni za snabdevenost našeg tržišta hranom, ima je dovoljno i cene će ostati stabilne“, rekla je Matićeva.

Ona je navela da su domaći trgovci i u vreme kovid krize pokazali da naše tržište može da se osloni na njih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR