Glas Javnosti

IPAK IMA NADE!? Potpuni oporavak ozonskog omotača do 2040. godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Atmosferski sloj koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja potpuno će se oporaviti do 2040. godine.

Rupa u ozonskom omotaču, koja je nekada važila za najveću ekološku opasnost, trebalo bi da potpuno nestane u naredne dve decenije, zaključak je izveštaja Ujedinjenih nacija.
Jedino će iznad polova biti potrebno više vremena. Iznad Arktika do 2045, a iznad Antarktika do 2066. godine, prenosi portal Ekapija.

Nakon upozorenja o gubitku ozonskog omotača 80-ih godina, taj atmosferski sloj se polako oporavlja najviše zbog usvajanja Protokola u Montrealu 1989. godine, kojim su iz upotrebe odstranjene hemikalije poput hlorofluorougljenika korišćene kao rastvarači i rashlađivači.
UN navode i da ta zabrana ne samo da je spasla ozonski omotač već je i doprinela borbi protiv klimatskih promena.
Hlorofluorougljenici su izuzetno potentni gasovi sa efektom staklene bašte, a nastavak njihove upotrebe doveo bi do sada do podizanja prosečne temperature za još jedan stepen.
- Akcija koju je svet napravio da se zaštiti ozonski omotač postavila je presedan. Ovaj uspeh pokazuje šta možemo i moramo hitno da uradimo kako bismo prestali da koristimo fosilna goriva, smanjimo emisiju gasova i ograničimo porast temperature - naveo je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Peteri Talas (Petteri Taalas).

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR