Glas Javnosti

Internet zavisnici zbog korone?

Društvo
Autor: Глас јавности

Tokom  korona krize internet je postao izvor vitalnih informacija i omogućio mnogim ljudima da rade od kuće.

Usluge filmskih i muzičkih "streminga" pružaju neophodni predah od teskobne stvarnosti, a kompjuterske igrice su sve više postale glavna zabava za decu sa viškom energije. Sada se postavlja pitanje da li je to dodatni rizik od razvoja zavisnosti od interneta? 

- Možda, ali korist nadmašuje rizik, odgovorio je dr Bert Vild, glavni lekar na Klinici za psihosomatske bolesti u Nemačkoj. 

- Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim uticajima, ali u ovo vreme internet je uglavnom pozitivna stvar, rekao je dr Vild. 

Od video poziva koji omogućavaju kontakt sa porodicom i radnim mestom preko onlajn kurseva kuvanja do nastavka obrazovanja, sve su to pozitivne strane intereneta, objasnio je doktor i dodao:

-Nadam se da ćemo jednoga dana moći  da kažemo da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi, kaže on. 

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posledica i da broj zavisnika od internetaneće rasti. 

Važna samodisciplina

- Pod posebnim rizikom su odrasli koji žive sami. Muškarci bi mogli da se "navuku" na internet porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže. Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti.To se ne odnosi samo za digitalne medije, već i za konzumiranje alkohola ili nikotina, rekao je doktor Vild. 

On  smatra da ako ljudi sada steknu negativne navike i rutine da će im biti teškoće da ih se oslobode u narednim nedeljama, mesecima, pa čak i godinama.  

Kako bi se to sprečilo dr Vild preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, na primer, prave pauze u toku dana i digitalna tehnologija zameni nekom knjigom ili nekim kučnim poslovima. 

- Važno je da ljude upozorimo, a na njima je da odluče šta je za njih najbolje. Od njihovih izbora sve zavisi, zaključio je doktor. 

(Izvor: Hina/dpa/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR