Glas Javnosti

Instagram stranica "Dnevna doza pravopisa" ruši mitove o pismenosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Živimo u vremenu pametnih uređaja, kuća, sprava, automobila, i koliko god da nam ovo „pametno” vreme donosi pogodnosti i olakšava život, navikava nas da zaboravljamo najosnovnije funkcije. Toliko osnovne da počinjemo već od prvog razreda osnovne škole da ih usvajamo.

Jedna od njih je, svakako, pismenost. Čitamo po portalima, upijamo sa televizije, slušamo na radio-stanicama. Ali sve što čujemo i vidimo je polovično ispravno, ako ne i potpuno neispravno.

To me je navelo da se zapitam čega je to posledica. Da li je školski sistem totalno propao, ili je, pak, previše popustljiv, pa dozvoljava da se na času srpskog jezika ne pazi dovoljno? Ili se sve oko nas toliko brzo dešava, da samo želimo da budemo u korak sa vremenom, pa suštinske, osnovne stvari, guramo na neka niža mesta rang-liste prioriteta.

Verovatno je da se, samo, ne mari dovoljno, da se ne razmišlja o očuvanju tradicije našeg jezika, osnovnih načela i pravila, koja i predstavljaju njegovu lepotu i unikatnost.

Kada bismo se barem svi, iz dana u dan, za jedan procenat više trudili da usvojimo u svoj svakodnevni govor / pisanu reč neko novo saznanje, zajedno bismo jedni druge učili, unapređivali, ali i motivisali da budemo bolji sutra, u poređenju sa onim što smo bili juče. Ipak je konstantni rad na sebi jedino što se isplati na duge staze.

U moru „surfovanja” po internetu, naiđoh na jednu veoma korisnu stranicu. Radi se o Instagram profilu @dnevna_doza_pravopisa. Ova stranica je spoj lepog i korisnog, u punom smislu ove fraze. Definitivno je da velika većina nas mnogo vremena provodi na društvenim mrežama, pa, što se ne bi klasično obrazovanje zapakovalo u moderno doba i premestilo na društvene platforme!?

Na ovoj stranici možete pronaći mnoštvo interesantnih činjenica za koje, zasigurno, do sada niste čuli. Naravno, naići ćete i na obnavljanje gradiva, što nikada ne bi trebalo da se preskoči.

Nadam se da će ovim putem, naša moderna „boljka” zavisnosti, dobiti neki pozitivni ishod i da će veliki broj ljudi shvatiti koliko je ovo važna tema, i nastaviti da širi informacije koje prikupi sa drugima, kao što sam ja podelila svoje fenomenalno otkriće, a to je ova stranica.

Ovakvi primeri su zaista za svaku pohvalu i treba ih pominjati što više, kako bi prave vrednosti ponovo bile prioritet!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR