Glas Javnosti

INSAJDER MUP-a: KRIMINALCI za značke POLICIJSKIH sindikata PLAĆAJU i po 500 EVRA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kad je prošle nedelje beogradska policija uhapsila Miloša A. (28), koji se pre toga potukao i  pucao u vazduh posle obične saobračajke, i prilikom pretresa u njegovom stanu pronašla pored  pištolja i značku Sindikata policajaca i policijskih starešina, uz dva pancira i stop palicu, ponovo je akteulizovana priča da se zapravo i ne zna koliko njih, kao ovaj prestupnik sa debljim krimi  dosijeom, ima na raspolaganju važna policijska obeležja u svom posedu.

Kako saznaje Glas javnosti, ovaj događaj je bio i okidač da se odmah sprovede velika policijska  akcija da bi se uvrdilo koliko je zapravo u opticaju, pre svega, simboličnih policijskih značaka iz njihovih sindikata, koje često veoma liče na originale, a u posedu je ljudi sa druge strane zakona. Od izvora iz beogradske policije saznajemo da su već na početku istrage došli do uznemirujćih  informacija:

-U Srbiji pored dva reprezentativna, postoji još desetina policijskih sindikata, a neki od njih su  prepoznati po tome što imaju civilni i službeni deo, pa tako i osoba van službe koja plati izvesnu članarinu postaje član takozvanog kluba prijatelja, ali i sindikata.  Bude tu i nekih provera, tipa da bi neko, recimo, postao počasni član mora da donese potvrdu da nije osuđivan, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, neka preporuka… Ali su kriminalci i tome doskočili lako, tako što neki njihov prijatelj čistog dosijea dobije značku sindikata a onda je on prepravi kao svoju, a takve usluge se plaćaju i po 500 evra, koliko se saznaje u prvim istragama. To njima nije mnogo, jer je onda mogu da koriste i u najtežim krivičnim delima da bi pobegli sa mesta zločina,  predstavljajući se kao policajci, objašnjava za Glas javnosti izvor blizak beogradskoj policiji.    

Zlouptrebe zabeležene još u akciji “Sablja”

Naš izvor nas podseća da su ovakve zlouptrebe masovno zabeležene još 2003. godine u čuvenoj  akciji “Sablja”, kada se u istrazi atentata na Zorana Đinđića saznalo da su skoro svi članovi „zemunskog klana” imali počasne značke tadašnjeg sindikata policije, identične po svom obliku sa tada službenim legitimacijama ovlašćenih osoba MUP-a. Takođe, policijski sindikati, da bi se  omasovili, daju svojim članovima razne povlastice, pa čak i da kupuju gorivo po sniženim cenama na nekim pumpama.

-Naišli smo na primer da je Mića Jovanović, vlasnik “Megatrenda” članovima jednog policijskog sindikata ali i njihovim porodicama omogućio 50 odsto popusta na školarine, a tako je on recimo stekao i status njihovog počasnog člana. S druge strane, po zakonu Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može da utiče na sindikate u pogledu izgleda njihovog grba ili legitimacija, pa niti na njihovo izdavanje. U stvari, jedino ako se dokaže da je neko takvim postupcima doveo u zabludu bilo koga ili je to opet dokazano korišćeno protiv zakona. A i tu je složena procedura  dokazivanja, ali verujem da je sada to najozbiljnije shvaćeno u vrhu MUP-a, pogotovo što postoji ozbiljna osnovana sumnja da desetine pripadnika baš klanova koji se poslednjih godina ubijaju po Beogradu, baš, i poseduje takve ili slične policijske značke, priča izbor Glas javnosti dobro upoznat sa radom beogradske policije.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR