Glas Javnosti

Inicijativa iz Prokuplja: PROKUPAC uvrstiti NA LISTU UNESKA, to je JEDINSTVENA STARA SORTA

Društvo
Autor: Glas javnosti

U gradu na jugu Srbije smatraju da ova sorta grožđa zaslužuje da se nađe na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, pored ostalih srpskih brendova.

U Prokuplju je osnovan Odbor za promociju prokupca kao brenda tog grada, sa krajnjim ciljem da se grožđe i vino prokupac uvrsti na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska, pišu Topličke vesti.

Petočlani odbor će, kako je najavljeno, organizovati razne skupove sa ciljem promovisanja prokupca, stare sorte grožđa od koga se pravi odlično vino. Odbor smatra da prokupac, običaji vezani za branje grožđa, pripremu vina i drugo u Prokuplju, zaslužuje da se nađe na listi UNESKA, pored ostalih iz Srbije sa te liste: rakije šljivovice - običaji vezani za pripremu i ispijanje rakije, porodične slave, kola, pevanja uz gusle i tradicionlane izrade posuđa od gline u Zlakusi.

Prokupac, zvani i rskavac, jedinstvena je sorta grožđa u Srbiji i svetu, stara oko hiljadu godina, ističu u odboru i navode da u povelji kneginje Milice iz 1395. godine, kada se prvi put pominje grad svetog Prokopija, piše da ona poklanja vinograd manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori.

Da je ovaj kraj bogat vinovom lozom potvrđuju brojni zapisi putopisaca koji su se u to doba kretali putem od Carigrada ka Rimu. Procenjuje se da je Toplica u to vreme imala oko 5.000 hektara vinograda. Prokupac se iz postojbine proširio u obližnju Župu, gde ga i danas ima najviše.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR