Glas Javnosti

INFLACIJA UTERUJE STRAH: Stezanje kaiša nije jedina opcija, možemo da se zaštitimo i OVAKO

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stopa inflacije u odnosu na novembar 2020. godine iznosi 7,5 odsto, a postavlja se pitanje možemo li i kako da se zaštitimo.

Činjenica je da smo imali neprijatna iskustva sa inflacijom i hiperinflacijom pa se građani sa pravom pitaju šta može da nas očekuje u narednom periodu i ima li mogućnosti da celu situaciju lakše prebrodimo.

- Inflacija je propast novca, pad vrednosti novca i ona je skriveni porez države jer se njom upravlja na različite načine. Ono što je za nas obične građane koji smo pod uticajem inflacije da moramo da razumemo da naš novac gubi vrednost i da naš novac kada stoji na gomili će za godinu dana vredeti četiri do pet posto manje nego što je stanje bez inflacije - rekao je Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

On dodaje da je danas situacija takva da "ako je godišnja inflacija četiri posto, a vi ostavite vaše pare u banci i daju vam kamatu od dva odsto, na kraju godine ćete izgubiti dva odsto".

- Kako se manifestuje inflacija. To je porast cena u prodavnicama. Ekonomisti naprave korpu nekih proizvoda, pa kažu inflacija je četiri odsto, a potrošači kažu da ne postoji proizvod koji nije poskupeo bar 20 odsto. I to se u našim budžetima vidi. Ako kupujemo prehranu za 10.000 dinara mesečno, mi ćemo morati da plaćamo tu prehranu 12.000 dinara mesečno - napominje Uzelac.

Bez štednje i ideje preostaje nam treća mogućnost, a to je da od poslodavca tražimo povećanje plate za iznos proporcionalan poskupljenju. Ono što je činjenica, većina će ipak morati da izdvoji prioritete i odrekne se stvari koje nisu neophodne.

- Jer smo i mi roba koja se kupuje. Kao i to u prodavnici i naš poslodavac kupuje naše radno vreme. Ja to baš preporučujem i savetujem, jer je to u najmanju ruku fer odnos sa zaposlenima - zaključuje Uzelac.

BONUS VIDEO: Poznati reditelj priča šta je predvidelo smrt legendarnog pevača

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR