Glas Javnosti
posta

Imao je samo 13 godina kada je zauvek zadužio našu zemlju! Ime ovog Grka treba da zna svaki Srbin! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Janis Janulis je imao samo 13 godina kada se srpska vojska izmučena pojavila na obalama Krfa posle albanske golgote, i vremenom, postao je više od Grka koji razume bol našeg naroda i vojnika.

Bio je tu kad su ih sahranjivali, bio je dok su umirali, dok su se oporavljali, plakali i radovali. Iz tog druženja zavoleo je posebno jednu pesmu, pesmu- “Tamo daleko”, koju je naučio i pevao s našim vojnicima.

Onima kojima su kosti ostale u Grčkoj, pored “Plave grobnice”, poslednja kuća je bila i Janisova njiva, gde su preminuli sahranjivani. Od te 1916. godine, sve do danas, ta njiva se ne obrađuje, Janis nikada više nije želeo da išta sadi na njoj.

Naime, nakon nekoliko godina od završetka Velikog rata izgrađeno je zajedničko groblje Drinske divizije u blizini crkve. Podignuta je velika piramida od kamena i uklesana su imena poginulih ratnika. Posle toga Janis nije želeo, iz pijeteta prema umrlim srpskim ratnicima, da ore svoju njivu. Zarasla je u korov dok su okolne uređivane kao vrtovi, piše Politika.

Za Janisa i njegov gest, naša javnost je saznala 1988. godine, kada je tokom boravka u Ageos Mateosu 1988. godine tadašnji urednik NIN-a Đoko Stojičić saznao za ovaj veličanstveni gest grčkog seljaka i napisao tekst o njemu. Danas, Janis Janulis ima svoju ulicu u Beogradu i Nišu, a 1993. podignuta mu je spomen-bista u rodnom mestu od strane društva za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije.

Priča o Janisu traje i danas, a sve su prilike da se njegova ljubav i poštovanje za Srbe, prenela i na buduća pokolenja, o čemu svedoči čin njegovog unuka Hristosa tokom polaganja venaca na spomenik svome dedi. Naime, on je tokom tog čina, došao do Janisovog spomenika u pratnji frulaša koji je svirao “Tamo daleko” na fruli, odeven u srpsku narodnu nošnju.

Snimak je nastao pre nekoliko godina, ali je uz pomoć društvenih mreža ponovo aktuelizovan, kao još jedan od dokaza grčko-srpskog prijateljstva.

 (Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR