Glas Javnosti

ИМА ЛИ НЕГДЕ ДА НЕ ЦУРИ У СРБИЈИ, АЛИ НЕКОМЕ И ПРЕТИЧЕ: Добровољна ватрогасна друштва у покрајини располажу застарелом опремом, ватру гасе бушним цревом

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

Возила стара шест деценија, често и без горива. Обнова застареле опреме годинама је највећи проблем за око 10.000 војвођанских ватрогасаца.

ОПРЕМА ватрогасаца добровољаца, окупљених у 221 ДВД у Војводини, у већини случајева је старија од њихових чланова. Већина возила су навршила 60 година, а у просеку су стара 42. 

Љубица Крњајић, председник Ватрогасног савеза Војводине, указује да ватрогасци добровољци немају више ни снаге ни средстава да гасе пожаре, којих је у време пољопривредних радова знатно више. Дешава се да су резервоари у камионима празни, црева оштећена, а добровољци у борбу са ватром често одлазе у цивилној одећи или заштитној опреми којој је истекао рок употребе.

- ДВД су значајна јер у мањим местима углавном први излазе на терен да спасу људе и имовину - наглашава Крњајићева. - И поред тога није решено њихово финансирање, иако се у неколико закона помиње да локалне самоуправе то чине. Додуше, добровољци из Новог Сада, Зрењанина, Бачке Паланке и Кикинде имају подршку својих градова.

ДВД у Војводини располажу са 148 возила и 17 трактора са цистернама, и по речима наше саговорнице, то није довољно, и тешко их је одржавати и регистровати.

- У војвођанским селима, 90 одсто пожара угасе добровољци - наводи податак Крњајићева. - Због дугогодишње незавидне ситуације, немају више воље ни да некога моле да им да гориво или паре да купе гориво, да би они гасили пожаре које неко бахатошћу изазива, а притом не одговара. Добровољни ватрогасци широм Војводине огорчени су на људе који пале по њивама, али и на државне органе који то не спречавају.

Тома Сладојевић, председник ДВД у Буковцу, каже да у том месту са десет активних добровољаца, од 1992. немају ватрогасно возило и да су принуђени да се сналазе како знају.

ПИСМО

ВСВ је, по речима Крњајићеве, Влади Србије упутио писмо, да се ватрогасцима добровољцима купи 100 нових возила.

- Одговорено нам је да је прослеђено Влади Војводине и министру унутрашњих послова - вели она. - Одговор још чекамо.

 
"КРЊА" СА 102 ГОДИНЕ

НАЈСТАРИЈЕ ватрогасни возило "крња", у Војводи Степи, иако има 102 године, и данас функционише, али се не користи. Ватрогасно возило у ДВД у Бегечу, датира из 1959, а још два "вршњака" има у Војводини.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR