Glas Javnosti

IGRAJU ŽMURKE UZ ONLAJN: Ko stoji iza ucene da nastavnici potpisuju izjave za koju ne zna ni Ministartsvo prosvete

Društvo
Autor: Glas javnosti

U delu beogradskih škola, od kraja prošle nedelje, direktori nameću nastavnicima da potpišu izjavu kojem se bezuslovno odriču bilo kakvog prava na nadoknadu troškova koje svakodnevno  imaju radeći sa učenicima od kuće.

U primerku takve izjave, koju su nastavnici dostavili redakciji Glasa javnosti, odmah se može uočiti da sem teksta, ispod koga se jedino mogu potpisati, ne postoji ni jedan drugi detalj koji ukazuje na to kome se ona daje, kao ni po kom osnovu je njima dostavljena na saglasnost.

Da sve bude još čudnije ni u Ministrstvu prosvete ne znaju “o čemu se radi” i da će “ispitati slučaj”, pa sve polako počinje da liči na lošu varijantu omiljene dečije igre žmurke, samo što ovde onaj ko žmuri i broji bar do 100 (ministarstvo) kad skloni ruke sa očiju i progleda kao da nema nameru da “juri i zapljune” one koji se kriju (direktori škola), što prilično ubija čar ove oduvek popularne đačke dokolice.

Dok se među nastavnicima još nagađa da li su ove “žmurke” samo probni balon prosvetnih vlasti, da po sistemu - ako prođe, prođe - u nekim beogradskim opštinama onda može i u celoj Srbiji ili se samo partijski v.d. direktori iznova dodvoravaju političkim moćnicima svojim partijskim vizijama domaćinskog poslovanja, saznaćemo očigledno brzo ali ne pre nego se izjasni i Ministarstvo prosvete, na temu zašto “ne juri i zapljune” oni koji se sakrili iza ove ucene nastavnicima. A može ovo da bude i odlična prilika za novog ministra prosvete, Branka Ružića, da razreši igru baš čuvenom poentom iz žmurki: “Puj spas, za sve nas”!

Elem, tekst naslovljen kao “Izjava” je nedvosmislen, sem što iznad njega nema očekivanog zaglavlja onoga kome se ona daje, niti bilo kakvog drugog zvaničnog naslova, a u njemu doslovce piše:  

“Ja (ime i prezime) zaposlen/a (ime škole i opštine) na radnom mestu nastavnika (predmet),  izjavljujem da ću u narednom  periodu počev od dana (datum) 2020. godine obavljati rad od kuće odnosno ostvarivati nastavu na daljinu, uz korišćenje odgovarajućih platformi,a u skladu sa Uputstvom Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Uredbe i dopune Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID - 19.     

                  

Izjavljujem da od poslodavca u tom period neću tražiti naknadu za amortizaciju lične računarske opreme, troškove ineterneta, električne energije,telefona i druge troškove, a u slučaju da nemam mogućnosti da nastavu ostvarujem na daljinu, t.j. od kuće, rad ću obavljati u prostorijama škole koristeći školske računare i internet”, piše u tekstu ispod koga je još samo mesto za potpis zaposlenog.     

Pored Ministarstva prosvete, medji se u ovakvim situacijama obično obraćaju, kao drugoj najuticanijoj adresi, Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, gde nas upućuju na njihov  beogradski odbor, na čijoj je teritoriji ova neobična pojava prvo i uočena. Beogradski odbor Unije SPRS je već dobro upoznat sa dešavanjima u ovom slučaju, pa nam je predsednica Snežana Romandić Petrović, dostavila dopis koji je inače prosledila kolegama, ali i uz, kako nam kaže, prethodne konsultacije sa pravnicima. U tesktu dostavljenom Glasu javnosti je i njen komentar, ali i savet kolegama za te okolnosti:      

-Povodom dopisa koji je stigao do mene, a u vezi sa Izjavom koju neki direktori traže od zaposlenih u vezi sa odricanjem prava na nadoknadu, koja proizilazi iz potrebe rada od kuće, obaveštavam vas da niste u obavezi da istu potpišete.

Verujem da u ime svih nas, u ovoj izjavi vidim nedostatak etike i morala od strane direktora koji traže pomenutu izjavu. Nemam saznanja da li je ovo, inicijativa direktora ili preporuka Školske uprave ili Ministarstva. Kako bi ste izbegli neprijatnosti sa kojima se možete suočiti ako ne potpišete pomenutu Izjavu , a po savetu pravnika, predlažem da u dnu Izjave, svojom rukom dopišete sledeći tekst:

“Ovu Izjavu je sastavio direktor škole i dostavio je zaposlenom na potpisivanje. „

Potpis staviti ispod ove rečenice a ne na mestu gde se traži potpis za Izjavu, piše u dopisu Snežane Romandić Petrović, predsednika Unije sindikata škola Beograda, koji je dostavila Glasu javnosti i kolegama iz beogradslih škola. 

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR