Glas Javnosti

IGOR JURIĆ O NASTRADALOM JOVANU: 'Nismo uradili NIŠTA. Pitam se koliko ćemo naše dece izgubiti da uradimo bar NEŠTO'?!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Jovan Veselinović (18) iz Niša, koji je nestao u sredu, pronađen je juče mrtav. Ovaj tragičan slučaj pogodio je celu javnost, a među njima i Igora Jurića, osnivača Fondacije "Tijana Jurić".

Igor Jurić je na društvenim mrežama podelio objavu u kojoj govori o slučaju nastradalog maturanta. 

- Uspeli smo da pronađemo još jedno nestalo dete. Mrtvo. Da li ste svesni da nismo uradili NIŠTA da predupredimo ovakve tragedije ? Jedno veliko NIŠTA! I pitam se, još koliko ćemo naše dece izgubiti da uradimo bar NEŠTO ? Zakazali smo po ko zna koji put. Saučešće porodici - napisao je Jurić.

 

- Kao i u prošlom slučaju kada je, takođe, nestao dečak, nadao sam se da će se priča sa Jovanom, ipak, završiti na način na koji treba da se završi, a to je da se dete vrati živo kući. Međutim, u kratkom periodu dogodilo se to da smo izgubili još jedno dete. Ono što je jako važno, treba dobro da razmislimo da se to dešava i u Nišu, da nam konstantno nestaju deca, da se dešavaju tragedije... - rekao je Jurić za "Telegraf.rs".

On je istakao da mu je jako krivo što se ne prepoznaje i ne vidi problem uopšte i oko samog suicida i oko nestanka dece. 

- To je već sada problem koji više nije priča, kako su govorili neki ljudi. To je problem koji se završava tragično u najvećem broju slučajeva, a mi čekamo i mislimo da će proći samo od sebe. To neće proći samo od sebe. Moramo da zasučemo rukave, moramo da se posvetimo tim problemima, moramo da vidimo kako da rešavamo problem suicida, a kako problem nestanka naše dece. I dok to ne budemo sistemski rešili, ovo će nam se ponavljati - rekao je on.

Prema njegovim rečima, kada pričamo o samoubistvima, moramo na bolji način da damo svim do znanja da, ipak, postoji pomoć i podrška.

- Mislim da mnogi građani ne znaju kome mogu da se obrate za pomoć. Ne znaju da postoji neko ko bi im pružio reči podrške, utehe i zato se često deca jednostavno pronalaze u nekom beznađu i tu vide jedino rešenje za svoje probleme. Bez obzira na to što postoje mnoge organizacije, očigledno je da to nije dovoljno. I očigledno je nismo dovoljno spremni da tu podršku pružimo - kaže Jurić.

- Kada i postoje načini da se nešto uradi, kada i postoji mogućnost da se nešto spreči, da se deca spasu, mi to, jednostavno, nećemo da uradimo, ne preuzimamo odgovornost na sebe, već samo odlazimo na sahrane. To je za mene jako bolna činjenica. Od momenta kada je Tijana nestala, pa ubijena, imali smo dvadesetak strašnih sličnih tragedija, a jednostavno nismo ništa uradili - kazao je Jurić za pomenuti portal. 

Jurić je istakao da je ključna stvar da li mi uopšte želimo da pomognemo našoj deci kada se nadju u nevolji. 

- Da li želimo da uradimo nešto da sprečimo tragedije koje nam se dešavaju? Da li mi kao društvo brinemo o svojoj deeci i koliko u stvari dozvoljavamo sebi taj luksus da u ovo današnje vreme gubimo decu kao da su bicikle? To je za mene potpuno nejasno.

On je dodao da je na ovakve dogadjaje veliki uticaj imala pandemija i izražava bojazan da će ih biti još.

- Pandemija jeste uticala i tek će sad to isplivati na površinu - rekao je Jurić.

(Glas Javnosti)

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR