Glas Javnosti

IAKO SRBIJA VIŠE NIJE NA LISTI RIZIČNIH ZEMALJA SRBI I DALJE NE MOGU U NEMAČKU: Za turiste ostaje FERBOTEN!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako od sutra Srbija više nije na nemačkoj listi rizičnih zemalja po pitanju infekcije virusom korona, državljanima Srbije ipak neće biti omogućeno da prvi put od 15. marta prošle godine turistički putuju u Nemačku.

Kako se navodi u saopštenju nemačke ambasade u Beogradu, objavljenom na njenom sajtu, Srbija od 13. juna više nije na listi rizičnih područja, ali ograničenja za turistička putovanja za Nemačku su i dalje na snazi.

- Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga turistička putovanja i dalje nisu moguća - navodi nemačka ambasada.

youtube

Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je samo za nemačke državljane, državljane ostalih članica EU, potom državljane Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda, zatim za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja.

Pravo na ulazak u Nemačku, ipak, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj, pritom se to odnosi na supružnike, registrovane partnere, maloletnu decu i roditelje maloletne dece.

Osim njih, državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi, poput rođaka prvog ili drugog stepena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je posredi nevenčani par.

Među ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, potom poslovna putovanja na sajmove u slučaju da postoji dokaz neophodnost putovanja, potom predavači odnosno posetioci kongresa koji imaju dokaz o neophodnosti fizičkog prisustva. Ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga.

Međutim, u svim navedenim slučajevima, neophodna je potvrda od nužnom razlogu za ulazak i propratna dokumentacija u zavisnosti kojoj grupi pripada putnik.

Čak i u slučaju posedovanja kompletne dokumentacije, pripadnici nemačke policije na pasoškoj kontroli uvek mogu da posumnjaju da u jačinu "nužnog razloga za dolazak" i da putnika vrate u Srbiju, što se početkom godine i događalo pojednim putnicima, koji su u Nemačku hteli da dođu na vide novorođene unuke.

Skidanje Srbije sa liste rizičnih zemalja značiće promene samo za one koji iz Srbije putuju u Nemačku, a imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili EU ili nemački ili neki drugi EU pasoš.

Oni će kopnenim putem moći da doputuju u Nemačku kao i pre epidemije. Dakle, bez elektronske prijave, obaveznog negativnog testa na koronu i obaveznog desetodnevnog karantina, što je dosad bio slučaj za putnike iz Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili su imali poslovni ili drugi nužni razlog za dolazak u ovu zemlju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR