Glas Javnosti

I sa maskom zaraza je moguća! Ukoliko se ne štitite na ovakav način šansa da se zarazite je ogromna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krizni štab je doneo odluku o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i u zatvorenim prostorijama. Koliko ja mogućnost zaštite usled nošenja maski predmet je rasprave među stručnjacima medicinske struke.

Ne treba misliti da je dovoljno da zaražena osoba nosi masku – čak i tu postoji verovatnoća prenošenja koronavirusa od pet odsto, navela je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Mera obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na snazi je od jutros u Beogradu. Darija Kisić Tepavčević je govorila o verovatnoći prenošenja koronavirusa u slučajevima kada ljudi, koji se nalaze u prostoriji na distanci manjoj od jednog metra, nose ili ne nose maske.

Prema istraživanjima, ukoliko se u jednoj prostoriji nalaze osoba koja ima virus i osoba koja je osetljiva, i ukoliko niko od njih ne nosi masku i nalaze se na udaljenosti manjoj od jednog metra – verovatnoća zaražavanja je minimalno 70 odsto, a može biti i do 80 procenata.

Ukoliko samo rezervoar zaraze nosi masku, verovatnoća je pet odsto, a ukoliko obe osobe nose masku, verovatnoća je manja od jednog procenta - navela je Kisić Tepavečevićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ne treba misliti, kako je podvukla, da je dovoljno da zaražena osoba nosi masku – čak i tu postoji verovatnoća prenošenja od pet odsto.

Kisić Tepavčevićeva je istakla da, ukoliko od danas svi počnu da se ponašaju odgovorno i savesno, očekuje da se u narednih 10 do 14 dana značajno smanji transmisija virusa u Srbiji.
 

(Izvor RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR