Glas Javnosti

I RASNA DISKRIMINACIJA PROBLEM: Žene češće napuštaju liderske pozicije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Muškarci i dalje ostaju "rezervisani" za najviše pozicije u poslovanju, dok se žene koje i dođu do vodećih pozicija, susreću sa nepoštovanjem autoriteta u korist muških kolega, rezultati su istraživanja koje je sprovela kompanija McKinsey&Company prenosi CNN.

U anketi je učestvovalo više od 40.000 zapolenih u 55 kompanija, a istraživanje je sprovedeno uz kombinaciju podataka iz 333 kompanije. Zajedno, rezultati su odraz više od 12 miliona zaposlenih u SAD i Kanadi.
Muškarci menadžeri u 60% slučajeva
Izveštaj je pokazao da na svakih 100 muškaraca koji su napredovali do menadžerske pozicije, samo 87 žena napreduje na toj lestvici. Sve u svemu, 60% menadžera u analiziranim podacima su bili muškarci.

- Već osmu godinu zaredom na prvom koraku ka menadžerskim pozicijama je sputavanje žena. Kao rezultat toga, muškarci značajno nadmašuju žene na nivou menadžera, a žene nikada ne mogu da ih sustignu. Jednostavno je premalo žena da bi se unapredile na više rukovodeće pozicije - navodi se u istraživanju.
Degradacija po boji kože i te kako je i dalje prisutna u svetu biznisa. Svaka četvrta rukovodeća pozicija je rezervisana za ženu, a samo jedna od njih 20 je druge boje kože.
- Uprkos skromnom povećanju zastupljenosti u višem rukovodstvu u poslednjih osam godina, žene, a posebno obojene žene, i dalje su dramatično nedovoljno zastupljene u korporativnoj Americi - navodi se u izveštaju.
Mikroagresija češće usmerena prema ženama
Utvrđeno je da je 37% žena lidera (na menadžerskim ili višim pozicijama) izjavilo da je imalo kolegu koji je preuzeo zasluge za njihovu ideju, u poređenju sa 27% muškaraca lidera.
I dvostruko je veća verovatnoća da će žene lidere zameniti za nekog mlađeg muškog kolegu.
Za crne žene lidere, nipodoštavanje je još gore. Studija je otkrila, na primer, da je 1,5 puta veća verovatnoća da će kolege reći ili implicirati da nisu kvalifikovane za svoj posao nego žene lideri uopšte.

Od anketiranih žena lidera, 40% je reklo da njihova različitost, jednakost i napori za inkluziju nisu priznati u pregledima učinka.
Žene češće napuštaju liderske pozicije
Otprilike polovina (49%) ispitanih žena lidera izjavilo je da je fleksibilnost među njihova tri glavna razmatranja kada odlučuju da se pridruže ili napuste kompaniju u odnosu na 34% muškaraca lidera.
Takođe, žene lideri imaju više od 1,5 puta veću verovatnoću da napuste posao, kako bi potražile poziciju kod poslodavca koji je više posvećen raznolikosti, jednakosti i inkluziji.
- Žene lideri napuštaju svoje kompanije po najvećoj stopi ikada - primetili su autori studije.
Među anketiranim ženama, mlađim od 30 godina, skoro dve trećine njih je izjavilo da bi bile zainteresovane za napredak na poslu u kojima lideri pokazuju ravnotežu između posla i privatnog života, koje one traže za sebe, prenosi portal Ekapija.

Kako je u Srbiji?
Prema podacima Agencije za privredne registre, iz decembra prošle godine, u Srbiji je poslovalo 32.733 privrednih društava čiji su osnivači žene i 96.949 preduzetnica.
U Registar privrednih subjekata, od 1. juna 2022, kao predmet registracije treba da se upisuje i podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR