Glas Javnosti

I PORED UKRAJINE, NJIMA NIJE KRIZA: Uprkos problemima, proizvodnja nafte u Rusiji gotovo udvostručena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gotovo sve velike ruske kompanije povećale su proizvodnju nafte u 2022. godini, ukupan obim proizvodnje povećan je za 2%, prenosi Komersant pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima novinara, proizvodnja nafte u Rusiji dostigla je 535 miliona tona. Surgutneftegaz, koji je zauzeo treće mesto po obimu proizvodnje, pretekao je Gazprom njeft, imao je najbrži rast proizvodnje. Na drugom mestu je Lukoil, koji je povećao proizvodnju za 6% - na 81 milion tona.
- Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft, koja je zajedno sa Gazprom njeftom potpala pod sankcije EU, smanjila je proizvodnju za 2% 2022. godine, na 178,5 miliona tona - objasnili su novinari, piše portal Ekapija.

Eksperti su naveli da će u narednoj godini evropske sankcije uticati na proizvodnju nafte, što će primorati proizvođače da vremenom formiraju alternativne kanale snabdevanja gorivom, prenosi Sputnjik.
Prema rečima Sergeja Kondratjeva, zamenika šefa ekonomskog odeljenja Instituta za energetiku i finansije, značajan pad tražnje za naftom zbog ovih faktora može se očekivati u Rusiji već u februaru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR