Glas Javnosti

I MAČVA DOŠLA NA RED: Afrička kuga zatvorila stočne pijace u Šapcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Afrička kuga svinja u šabačkom kraju uzima danak. U selu Provo bolest je do sada potvrđena u više od 50 gazdinstava. Za samo desetak dana u ovom vladimiračkom selu eutanazirano je više od 500 svinja, a zbog prisustva virusa mesto je označeno crnom tačkom na području Mačvanskog okruga.

Ni u mačvanskim oborima situacija nije bolja. Do pre nekoliko meseci tovljenici su u Mačvi prebrojavani u stotinama hiljada. Strah od onoga što predstoji, kao i težnja da se spasi ono što se spasti može, nagnali su brojne domaćine na prerani otkup tovljenika i prinudni svinjokolj. Tako je bilo do početka avgusta, do potvrde prisustva afričke kuge svinja u Lipničkom šoru u lozničkom kraju, odakle se virus, dolinom Drine i Save, spustio do Mačve. Trenutna žarišta su u Crnoj Bari i Mačvanskom Prnjavoru, dok u centralnim delovima ravnice bolesti još nema.
U novonastaloj situaciji krivicu nosi i ljudska ćudljivost. Nije mali broj domaćina koji su pojavu bolesti "prevideli" ili pri­krili i na taj način otvorili vrata daljem širenju zaraze.

Iz specijalističkog Veterinarskog instituta u Šapcu poručuju da svaki dan prikrivanja bolesti u oborima stvara novo žarište.
– Ako postoji sumnja na prisustvo bolesti u oborima, stručnjaci po pozivu izlaze na teren i prikupljaju uzorke za analizu. Ukoliko se afrička kuga svinja utvrdi, obori se saniraju, a gazdinstva detaljno dezinfikuju – objašnjava Nikola Milutinović, direktor šabačkog Veterinarskog instituta. – Samo na taj način, uz pomoć proizvođača, možemo se boriti protiv izuzetno ozbiljne zarazne bolesti svinja.
Veterinarske ekipe su već više od dve nedelje angažovane na terenu, na eutanaziranju obolelih životinja i čišćenju čitavih imanja. Stočne pijace na teritoriji grada Šapca su zatvorene, uz zabranu organizovanja sajmova i prodaju hrane životinjskog porekla izvan poslovnog prostora.
Afrička kuga svinja lako se prenosi, ali nije opasna po ljude. Leka za ovu bolest, osim primene biosigurnosnih mera zaštite u gazdinstvima, nažalost, nema.



Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR