Glas Javnosti

I danas besplatni PREVENTIVNI PREGLEDI širom srbije: Ovaj put imaju prava i deca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja nastavljaju se danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i svi koji to žele moći će da dođu i provere svoje zdravlje u periodu od 8 do 17 časova. Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Kako je izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prevencija je ključ, ali važno je takođe, i povratiti poverenje između zdrasvtvenih radnika i pacijenata, i podizati svest o značaju ranog otkrivanja svake bolesti.

- Ako postoji neki problem i mi ga otkrijemo na vreme, on je u 90 odsto slučajeva rešiv. Želimo da saslušamo ljude, da popričamo sa njima, da vidimo koje su njihove zamerke, koje su ideje, da napravimo najbolji sistem koji će njima odgovarati kao i našim zdravstvenim radnicima, istakao je ministar.


Podsetimo, protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović u razgovoru za Telegraf.rs takođe podseća o značaju prevencije,  kako bi se sprečile bolesti i poziva građane da se odazovu preventivnim pregledima.
- Rak pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta, tako je i u svetu ali i kod nas. Zabeležen je porast obolelih, pre svega zbog stila života, loših navika, konzumiranja cigareta... Kako su pluća veliki organ, tako i bolest u inicijalnoj fazi ne daje neke specifične simptome. Simptomi raka pluća su kašalj, sa ili bez iskašljavanja, malaksalost, gubitak na telesnoj težini, ali ima i dramatičnijih simptoma, kao što je iskašljavanje krvi recimo, izjavio je dr Mihailo Stjepanović.



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR