Glas Javnosti

HVATA ZA UŠI I TERA NAPOLJE! Šekler: Kako izbaciti nekog iz kafane u 22 sata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kovid propusnice bi trebalo da važe 24 sata, smatra virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.

On je za RTS rekao da je bio za kovid propusnice odavno, ali ne na ovaj način.

"Po meni ovo ograničenje redukuje moju procenu šta će se desiti. Znam i da mnogo lokala neće raditi posle 22h da ne dođe u neprijatnu situaciju da nekog do 22h drži u objektu, a posle 22h hvata za uši i izbacuje iz objekta. Po meni je to trebalo da bude 24-časovno i gotovo. Šta će se desiti dalje ja ne znam", rekao je Šekler.

On je dodao da bi, po njegovom mišljenju, to trebalo da važi i za sve javne skupove i događaje.
 
Šekler ocenjuje da je situacija tragična, jer svakog dana ima skoro 8.000 zaraženih.
 
"Ta brojka nikako ne pada bitnije. Oscilacije od par stotina ili hiljadu novozaraženih ne znače ništa, ako znate da se jedan iz porodice testira, a dvoje se ne testiraju, jer im je po simptomima jasno da su bolesni. Mnogo ljudi umire, mesta nigde nema", kazao je Šekler.
 
On je dodao da je potrebno i mnogo više edukativnih emisija, mnogo više činjenica.
 
Mere moraju, smatra, da budu strože, a kazne drastične, jer "mi drugo rešenje nemamo".
 
"Ovo sa školama je bilo očekivano i delta lakše zaražava decu. Hvala dragom Bogu jer su mnogo blaži simptomi kod dece, ali zato lako prenose bolest na starije. Drago mi je što je država odlučila da pomeri vakcinaciju na pet meseci za sve vakcine sem 'Sinofarma', a za 'Sinofarm' sam čuo da će moći posle četiri meseca. To je bitno da ako ste pri kraju imuniteta, a udahnete veliku količinu virusa u riziku ste. Ovako ćemo na minimalnu meru svesti zaražavanje vakcinisanih", napominje.
 
Smatra da zbog delta plus soja nema potrebe za dodatnom brigom.
 
"On čini svega nekoliko procenata od ukupne količine virusa. On nije dodatno drugačiji od delte, neki pretpostavljaju da je 10 do 15 odsto prenosiviji, ali to su podaci koje nije lako dokazati", zaključio je Šekler.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR