Glas Javnosti

HUMANOST NA DELU! LENA I KOSTA – DECA BORCI MOGU DA NASTAVE LEČENJE, uspela akcija prikupljanja pomoći

Društvo
Autor: Glas javnosti

Redakciji Glasa javnosti javio se otac mališana Srećko Ćeferjanović i zahvalio svim humanim ljudima koji su pomogli da reše probleme koji su doveli u pitanje dalje lečenje blizanaca Lene i Koste.

Kako nam je Srećko saopštio, zahvaljujući donacijama, sakupljeno je dovoljno novca da se isplati šestomesečna kirija u ovoj godini za stan koji su koji su morali da iznajme u Beogradu, u blizini Kliničkog centra Srbije, kako bi deca mogla da idu na redovne medicinske preglede, terapije i kontrole, odnosno da bi im bila blizu medicinska pomoć, pogotovo u nekim hitnim slučajevima koji su se dešavali.

Da podsetimo, kako je pisao Glas javnosti, deca borci – blizanci Lena i Kosta Ćeferjanović, prevremeno rođeni 5. marta 2019. godine sa svega 700, odnosno 890 grama, sa malo šanse da prežive – zahvaljujući sopstvenoj i borbi medicinskog osoblja i roditelja, veoma su napredovali i postigli rezultate koje neki lekari smatraju čudom. Ali, ima još dosta toga da se uradi.

Odmah po rođenju Lena i Kosta su reanimirani i prebačeni na odeljenje intenzivne nege gde su im davali male šanse da prežive. Borba je trajala četiri meseca, ali je bila uspešna.


Foto: Privatna arhiva

Kao posledica prevremenog rođenja oboje su imali moždano krvarenje trećeg stepena. Lena je pretrpela veću traumu, mozak je bio izložen ogromnom pritisku i ostala su velika oštećenja. Dijagnostifikovan je i hidrocefalus. Kada je dovoljno napredovala na kilaži operisana je i ugrađen joj je VP ŠANT. Nakon toga došlo je do zastoja u razvoju očiju i odrađena je intervencija da bi joj se sačuvao vid. Dijagnostikovan joj je strabizam i nistagmus. Posle mnogo rada, Leni se vid malo poboljšao.

Kostino stanje je bilo teže. U 17. danu života imao je perforaciju creva, upao u stanje sepse i hitno operisan. Urađena mu je ileostoma koja je uspešno zatvorena. Operativno mu je zatvoren otvor na srcu, a takođe je kao i Lena imao intervenciju na očima. Tri meseca po otpustu sa Instituta za neonatologiju dijagnostifikovana mu je progresivna ventrikulomegalija i razvio se hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađen šant. Od tada je imao još četiri neurohirurške intervencije na mozgu. Zbog zapušenja šanta i infekcije koju je jedva preživeo, Kosta je bio upao u sepsu. Leči se i od hipoterioze.

Uprkos ne mnogo optimističnim prognozama, uz pomoć lekara, terapeuta, ostalog medicinskog osoblja i roditelja, deca-borci su postigla napredak koji je prijatno iznenadio lekare – toliko da je Leninim i Kostinim roditeljima rečeno i da slučaj njihovih mališana treba da uđe i u medicinske udžbenike.

Foto: Privatna arhiva

Ali, i dalje je potrebno da ih prati multidisciplinarni tim, i dalje su im neophodni redovna lekarska pomoć i nadzor, fizikalne terapije, pomoć logopeda, defektologa…

Tu je nastao problem, jer su Ćeferjanovići bili finansijski isrpljeni i dovedeno je u pitanje da li će moći dalje da plaćaju kiriju i ostale troškove stana u Beogradu. Ćeferjanovići su već ranije, kako je Glasu javnosti ispričao Srećko, prodali stan u rodnom Zaječaru kako bi mogli da leče svoju decu koja su rođena zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, posle duže borbe za potomstvo. Takođe, Srećko je u međuvremenu ostao bez drugog posla koji je dodatno radio kako bi se pokrio deo troškova. Inače, novčana pomoć koja se već prikuplja preko humanitarne fondacije služi isključivo za medicinske troškove i ne može se koristiti za plaćanje kirije i ostalih izdataka koje podrazumeva izdvojen život u Beogradu.

Zbog toga su se obratili medijima i humanim ljudima kako bi sakupili novac da mogu da nastave plaćanje kirije za ovu godinu i mogli da budu mirni i posvete se daljem lečenju Lene i Koste.   

Ćeferjanovići su bili prijatno iznenađeni kako teče akcija i zahvaljuju svima koji su tome doprineli. Pored toga što su vlasniku stana platili kiriju za prvih šest meseci ove godine, platili su, priča nam Srećko, i kiriju koju su dugovali za novembar i decembar prošle godine, kao i zaostale i u međuvremenu pristigle, nove račune za komunalije i struju. Nastavljaju, kako dodaje, da prikupljaju sredstva za plaćanje kirije i za drugu polovinu ove godine.    

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR