Glas Javnosti

HUMANI GEST! Gavrilova porodica uputila molbu da se novac od Vlade preusmeri na Boška: 'SVI SE NADAMO DA ĆE USPETI'! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Porodica Gavrila Đurđevića apelovala je da se višak novca koji je uplaćen za lečenje njihovog sina preusmeri na račun Boška Guglete, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1.

Kao i Gavrilu, neophodan mu je najskuplji lek na svetu, koji trenutno može da primi samo u Mađarskoj. Ovaj humani gest porodice Đurđević obeležio je kraj sage o novcu koje je ministarstvo zdravlja obećalo Gavrilu 24. maja.

Nakon što je Gavrilova majka Nevena ispričala da ministarstvo zdravlja nije uplatilo obećani novac za njegovo lečenje, uplata je juče, ipak, legla na račun fondacije Budi human. Ministarstvo je još 24. maja saopštilo da će država uplatiti porodici sredstva koja nedostaju, u tom momentu 370.000 evra.

-Mi nikada novac od ministarstva nismo dobili, smatramo da je bitno da se to zna, rekla je Nevena za Nova.rs.

Ubrzo se oglasio državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji tvrdi da je novac za Gavrila spreman i u tome nema ničeg spornog. Jedini problem je, prema Đerlekovim rečima, zvanična faktura koju bolnica mora da pošalje, kako bi sredstva zakonski bila prebačena na račun fondacije Budi human.

Nevena Đurđević je ispričala i kako je sama bolnica u Mađarskoj šokirana ponašanjem naših vlasti, naročito odnosom koji imaju prema deci kojoj je neophodno lečenje.

-To je ipak moja država, ja stvarno nisam bezobrazna. Razočarani smo, nas nisu udostojili da pozovu. Bolnica u Budimpešti je tražila odgovarajuće podatke kako bi napisal a ovaj predračun, niko se niej udostojio to da dostavi. Ja sam podatke našla na Guglu i dostavila ih bolnici na papiru, da bi napravili predračun, objasnila je Nevena.

 

Možda i najtužniji momenat u herojskoj priči porodice koja se bori za život svog sina, ali i sve ostale dece koja boluju od najtežeg tipa spinalne mišićne atrofije, je obraćanja ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

U saopštenju koje je juče poslato medijima, a koje potpisuje sam Lončar, navodi se da je ministarstvo spremilo novac za Gavrilovo lečenje, ali ne i za boravak roditelja u skupim hotelima.

-Mi nismo u mogućnosti da novcem građana Srbije plaćamo one zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u Srbiji, u našim zdravstvenim ustanovama. A naročito nismo u mogućnosti da plaćamo edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija, kad se iste takve edukacije mogu dobiti i na našim dečijim klinikama, na primer u Tiršovoj. I to treba da znaju svi građani Srbije, a roditelji malog Gavrila znaju vrlo dobro, jer im je jasno i nedvosmisleno rečeno, navodi se u sramnom saopštenju, piše pomenuti portal. 

Ubrzo nakon, u najmanju ruku, zabrinjavajućeg istupa čoveka koji treba da brine o kvalitetu zdravlja svih građana Srbije, naročito onih najmlađih, fondacija Budi human saopštila je da je na namenski račun malog Gavrila Đurđevića proknjižena uplata Ministarstva zdravlja Vlade Srbije u iznosu od 35.589.764,33 dinara.

-Sav novac će biti korišćen za dalje lečenje malog Gavrila u skladu sa pravilnikom Budi human fondacije, navela je fondacija u kratkom saopštenju.

Gavrilo je lek primio, ali sada smo potrebni Bošku. 

Na svu sreću, maleni Gavrilo je prikupio dovoljno novca putem SMS poruka i donacija, ali naša pomoć je potrebna Bošku. 

-Boško, moji mama i tata su uputili molbu fondaciji „Budi human“ da se novac koji sam ja juče dobio preusmeri tebi. Svi se nadamo da će uspeti i držimo palčeve. Pozdrav, tvoj drug Gavrilo, napisali su Gavrilovi roditelji. 

Boško Gugleta je beba od samo šest meseci, čije je odrastanje prekinula spinalna mišićna atrofija tipa 1. On je sada priključen na respirator i svakog dana, uz blagi osmeh na licu, vodi tešku bitku za svoj život. Njegov otac Janko pozvao je sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu malenom Bošku da jednog dana upozna život, svoje roditelje i starijeg brata.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR