Glas Javnosti

Hrvati ponovo kradu: Nakon Tesle, pohrvaćen i Milanković, SANU reagovao saopštenjem

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nije neuobičajeno da hrvatski mediji prisvajaju srpske naučnike i velikane, a nakon višedecenijskih pokušaja da Nikolu Teslu predstave svetu kao Hrvata, na red je došao i Milutin Milanković.

Milanković je rođen 1879. godine u mestu Dalj, na samoj granici Hrvatske i Srbije, koje je tada bilo deo Austrougarske. On je praktično ceo svoj život proveo na relaciji Beč - Beograd, u kom je 1958. i umro, ali to nije sprečilo novinare "Večernjeg lista" da u tekstu "Amerikanci pišu o Hrvatu kog slavi celi svet, a kod nas je zaboravljen" Milankovića označe kao "hrvatskog naučnika".

Zbog toga je odreagovao i Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštenjem u kom je navedeno da će "obavestiti sve relevantne strukture o zloupotrebama" vezanim za Milankovića, te navodima da je on "hrvatski naučnik".

Takođe, IO SANU je naveo da "sa nevericom i ogorčenjem" prati konstantne pokušaje svojatanja srpskih naučnika i umetnika, uz podsetnik da je on godinama bio član SANU.

Podsećamo, pre Milankovića već godinama traje diskusija među stanovnicima ovog podneblja o poreklu Nikole Tesle. O Ruđeru Boškoviću, tek, izlišno je trošiti reči...

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR