Glas Javnosti

HOĆEMO LI MOĆI DA ZABORAVIMO NA PROBLEM PARKING MESTA: Mladi inžinjer iz Srbije projektovao rotacioni sistem koji prima 10 puta više vozila! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Mladi inžinjer iz Srbije, Branimir Plazinović je završio Fakultet tehničkih nauka u Čačku i pre sedam godina sam je osnovao firmu koja se bavi projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju

Većina vozača širom Srbije već godinama muči istu muku – kako pronaći parking mesto. Izgleda da bi ovaj problem građana uskoro mogao otići u prošlost i to zahvaljujući mladom inženjeru iz Čačka, Branimiru Plaziniću (32) koji je po uzoru na japanski model, osmislio rotacioni parking sistem, uz pomoć kog  na samo dva parking mesta može stati čak do 20 vozila.

-To je automatski sitem za parkiranje sa vertiklanim prenosom kola. Na dva parking mesta može stati dva ova sistema, što znači da umesto dva može biti bezbedno parkirano deset puta više automobila, što će mnogo olakšati građanima. Kola se uvek parkiraju na početnu donju poziciju, a zatim pritiskom na dugme ili slanjem poruke vaš auto se izdiže iznad i tako je sa svakim sledećim. Ako želite da isparkirate svoje vozilo, takođe porukom ga odbarete i ono kružno ponovo dođe na početnu poziciju za isparkiravanje- rekao je Branimir.

Mladi inženjer ističe da će ovaj „made in Serbia“ sistem biti kvalitetniji i tehnološki napredniji u odnosu na one iz Japana i Kine, jer će preko mobilne aplikacije biti moguća rezervacija mesta za parkiranje, a dobijaće se i obaveštenja za najbliže parking mesto. 

-Sistem će biti maksimalno pouzdan i siguran sa višestrukim stepenom zaštite. Projekat će u celosti raditi stručnjaci iz naše firme. Za prvi je potrebno od šest do devet meseci, a svaki sledeći bi trebalo da bude završen za maskimlano dva meseca. Nadam se da će veliki potencijal ovog projekta prepoznati parking servisi, ali i građevinski preduzimači, jer će na ovaj način rešiti problem smanjenog parking prostora ispred zgrada- kaže Plazinić.

Branimir je završio Fakultet tehničkih nauka u Čačku i pre sedam godina sam je osnovao firmu „Plazmateh“ koja se bavi  projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju. Brojne inovacione ideje izašle su iz ove mlade srpske firme, koja je postala i jedan od prvih stanovnika nedavno otvorenog Naučno-tehnološkog parka u Čačku.

Kako je objašnjeno ovaj rotacioni sistem za parkiranje trebalo bi da izgleda ovako:

-Ovo je veliki korak napred u našem poslovanju. Prostor i uslovi su odlični, a prethodni prostor koji smo koristili koji nije bio naročito reprezentativan, ponekad je znao i da odbije potencijalne kupce. Sada je sve to iza nas i spremni smo još brže da napredujemo. Kada sam završavao fakultet, imao sam odličnu ponudu za posao u Nemačkoj, ali odlučio sam  da ostanem  u Srbiji, jer sam bio siguran da ovde mogu napraviti dobar posao i to se pokazalo kao tačno- kaže ovaj Čačanin.

Njegov uspeh primećen je i od strane predsednika Srbije, koji ga je prilikom posete Čačku pri otvaranju čestvrtog Naučno-tehnološkog parka i javno pohvalio.

Branimirov projekat biće podržan i od grada Čačka, a svetlost dana, prema najavama, trebalo bi da ugleda sledeće godine, kada će Čačani kao jedini u Evropi imati svoj pametni parking servis.

(Izvor: Serbiantimes.info)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR