Glas Javnosti

HOĆEMO LI IMATI RAKIJE? U vranjskom kraju dobar rod šljiva, ali loša otkupna cena

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uzgajivači u vranjskoj i susednim opštinama očekuju prosečan rod od 10 do 12 tona šljive, ali ističu nezadovoljstvo otkupnom cenom koja je ispod 20 dinara po kilogramu.

Samo na području vranjske opštine pod zasadima šljive je oko 1.800 hektara, podaci su Zavoda za poljoprivredu, od čega je više od 60% pod "stenlejkom", šljivom koja se najviše koristi u industriji za proizvodnju džemova i alkoholnih pića.
Prosečan rod je po oceni poljoprivrednih stručnjaka bolji u odnosu na prošlogodišnji i kreće se od 10 do 15 tona po hektaru.


Rod je kvalitetan, a početna otkupna cena od 20 dinara za kilogram, kako sezona berbe odmiče počela je da opada, pa otkupljivači trenutno šljivu stenlej plaćaju 18 dinara, sa tendencijom da se ona zaustavi na 15 po kilogramu, što je za ovdašnje šljivare "ispod rentabilnosti", s obzirom na poskupljenje hemijskih sredstva koji se koriste u uzgoju ovog voća.
Kako podsećaju ovdašnji uzgajivači šljiva, prošlogodišnja cena bila je između 40 i 45 dinara, a ove godine "donja granica" otkupne cene iznosi 30 dinara kako bi se isplatilo ulaganje, prenosi sajt Danas.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR