Glas Javnosti

HOĆE LI TRAMP PITI SRPSKU RAKIJU? Seljani Suvobora poslali, na ćirilici rukom pisano, pismo u Belu kuću

Društvo
Autor: Glas javnosti

U nadi i da u Beloj kući neko razume srpski jezik i čita ćirilicu, seljani Suvobora, poslali su predsedniku SAD Donaldu Trampu pismo u kojem ga pozivaju da poseti Srbiju.

 Razlog je  istorijski događaj, operacija spasavanja američkih polita sa improvizovanog aerodroma na Galovića brdu u Pranjanima 1944. godine gde je obnovljen aerodrom i urađen izuzetan memorijalni kompleks.

"Srpski i američki narod ne mogu i neće da budu neprijatelji, a na obnovljenom aerodromu, gde je spašeno 500 avijatičara, mesto je gde treba da jedni drugima ponovo pružimo ruku prijateljstva", napisali su, meštani Pranjana i okolnih sela.

„Mi, srpski seljaci, odgajeni da poštujemo tuđe i brinemo o svome i spremni uvek da damo život za otadžbinu i slobodu zlatnu, ljudi od reči i narod koji poštuje svakog dobronamernog, pozivamo Vas da posetite mesto s kojeg je spaseno 500 vaših oficira vazduhoplovaca, čija sudbina bi bila zapečaćena od strane fašističke potere da ne beše naših očeva, majki, braće, sestara i nekolicine nas živih svedoka. U jednom velikom ratu i istorijskom nedobu pružili smo im ruku spasa, podelili koru hleba, ustupili postelju i brinuli kao o svojim najrođenijim, stavljajući sopstvene glave u torbu”, napisali su srpski seljani u pismu namenjenom američkom predsedniku.

Meštani kažu da će prvog čoveka Amerike dočekati kako to srpski običaji i tradicija nalažu –uz domaću hranu i rakiju i poslužiti kao i njegove sunarodnike 1944. Godine koji su ginuli za slobodu sveta.

„To je amanet naših dedova, naših predaka, a i Vaš zadatak da nam pomognete u tome.Meštani ovih sela kažu da veruju da je Tramp dobronameran čovek, veruju u ruku prijateljstva koju je pružili predsedniku naše države Srbije i nadamo se ćete odvojiti malo vremena da dođete tamo odakle su vaši junaci otišli u slobodu. Sa velikim poštovanjem i drhtavom rukom da li ćete nas dovoljno razumeti, pozivamo Vas da zakoračite na gorski aerodrom koji je i naš i Vaš ponos za sva vremena.“, napisali su Suvoborci.

Sa velikim poštovanjem i drhtavom rukom da li ćete nas dovoljno razumeti, pozivamo Vas da zakoračite na gorski aerodrom koji je i naš i Vaš ponos za sva vremena.

Meštani Pranjana, Кoštunića, Кamenice, Gojne Gore, Družetića, Teočina, Brajića, Poloma, Banjana, drevnog Takova...

(Glas javnosti/Espreso)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR