Glas Javnosti

HOĆE LI DOĆI DO NOVOG UDARA ZEMLJOTRESA U SRBIJI? Seizmolozi: Naredna tri dana ključna

Društvo
Autor: Glas javnosti

Treći od tri zemljotresa koji su pogodili u subotu Mladenovac je najjače podrhtavanje tla u Srbiji ove godine sa izmerenih 3,7 stepeni Rihterove skale.

Seizmolozi podsećaju da je to u posledne dve decenije najveći zemljotres u okolini Beograda. Zato, kako kažu, neophodno je pratiti situaciju pošto će naredni dani pokazati kako će se razvijati seizmološke aktivnosti u region Mladenovca.

Podsećanja radi, najpre je u subotu ujutru u 8.13 sati zabeležen zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale, da bi se u 10.30 ponovo zatreslo tlo. Konačno, pola sata pre ponoći usledio je najjači udar.


U Republičkom seizmološkom zavodu kažu da ne postoji mogućnost da se predvidi da li će nakon serije od tri zemljotresa doći do novog udara u region Mladenovca.

Kako će se seizmološke aktivnosti razvijati u okolini Mladenovca pokazaće naredni dani.

-Ova tri zemljotresa u kratkom periodu pokazala su da je to područje u okolini Beograda ponovo oživelo posle 20 godina nakon zemljotresa u Barajevu koji je 2001. godine iznosio, takođe, 3,7 stepeni Rihtera. Poslednji zemljotres u Mladenovcu je najjači zemljotres od onih koji ne izazivaju oštećenja. Serija zemljotresa svedoči da se na tim južnim padinama Kosmaja sakupilo seizmičke energije – ističe seizmolog Slavica Radovanović za "Blic" i podvlači da bi zbog toga trebalo biti oprezan u narednom periodu.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR