Glas Javnosti

TVRDE DA SU ISKORIŠĆENI SAMO ZA EPIDEMIJU: Bez posla ostalo 12 medicinskih radnika iz Sjenice, nadležni čekaju novu uredbu Vlade o produženju ugovora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pošto je epidemija koronavirusa stavljena po kontrolu dvanaest medicinskih radnika iz Sjenice, zaposlenih na određeno vreme, ostalo je bez posla, oni tvrde da se osećaju iskorišćeno i da su im nadležni u jeku epidemije obećali posao za stalno.

Navode da su neki pomažući kada je bilo najteže i samo dobili koronu. 

Direktor Doma Zdravlja Altan Hamidovi, rekao je da odluka o otpuštanju nije njegova niti direktora Zdravstvenog centra u Užicu.

- Radi se o jednostavnoj proceduri. Ministarstvo Zdravlja je na moju molbu zaposlilo 12 radnika, svi oni su pročitali ugovor koji je zaključen na tri meseca. Svima njima su isplaćene sve zarade kao i prekovremni rad. Oni su sada na odmoru, a za to vreme se čeka nova uredba Vlade, odnosno ministarstva, u kojoj očekujemo da im ugovori budu produženi - kaže Hamidović.

On je rekao i da je Domu zdravlja potrebno još radnika, možda ine u tolikom broju koliko su tada zaposlili zbog ogromnog priliva pacijenata za vreme drugog pika koronavirusa, ali da će se on i rukovodstvo boriti da zadrže svakog od njih.

Resorni ministar Zlatibor Lončar je obećao zaposlenje mnogim lekarima u ovim gradovima, pa je tako u Domu zdravlja Sjenica zaposleno 12 lekara, na određeno vreme. Tada im je rukovodstvo bolnice obećalo da će biti zaposleni na neodređen vremenski period ili da će im se ugovori produžavati na svaka tri meseca.

Međutim, u petak je na sastanku sa direktorom ove institucije Altanom Hamidovićem, dvanaestoro medicinara zvanično obavešteno da su otpušteni. Rešenja o otkazu su, da stvar bude još gora, stupila na snagu još 19.08.2020. Potpisao ih je direktor Zdravstvenog centra u Užicu Miloš Božović, pod čijom je ingerencijom Dom Zdravlja u Sjenici.

Jedan od 12 radnika koji su ostali bez posla je i Jasmin Selmanović, medicinski radnik koji je dugo godina radio u Domu Zdravlja Sjenica, u ambulantama širom Pešterske visoravni, i za kojeg mnogi u Sjenici imaju samo reči hvale. Jasmin kaže da ga nije iznenadio ovakav gest.

- Ja sam i pre tog obećanja govorio kolegama da ćemo biti izrađeni i da ćemo nakon prvih tri meseca dobiti otkaze, što se i desilo. Obećano nam je da ćemo dobit posao na neodređeno, a to je obična laž - rekao je Selmanović.

On dodaje da su ih iskroristili na tri meseca.

- Lično sam bio u pratnji oko 30 covid pacijenata i sam sam posle oboleo. Rizikovao svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice. Imao sam u toku jednog meseca 29 prekovremenih sati rada za vreme drugog pika - priča Selmanović.

(Glas javnosti/Nova)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR