Glas Javnosti

HAOS U ŠKOLI KOJU JE POSETIO KRISTIJAN: Nastavnici u belom ŠTRAJKU, ne daju smenjenu direktorku!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dešavanja u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" na Kanarevom brdu ne smiruju se ni posle više od mesec dana, od kada je ovu ustanovu posetio osuđivani kriminalac Kristijan Golubović.

On je tada, u prostoriji škole, snimao spot zajedno sa hip hop grupom "Crni Cerak", zbog čega je, nakon burnih reakcija roditelja đaka, reagovalo Ministarstvo prosvete koje je zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno izvrši nadzor u školi. Inspekcija je utvrdila da je u radu direktorke Tamare Jelić došlo do propusta, zbog čega je juče konačno smenjena. Ipak, njene kolege iz škole su se pobunile zbog ove, kako tvrde, "neopravedne odluke", pa su rešili da od danas stupe u "beli štrajk". Javili su roditeljima da decu mogu da dovedu u školu, ali da nastave neće biti.

Sve je počelo 20. aprila kada je direktorka Osnovne škole „Đura Jakšić“ Tamara Jelić ustupila školske prostorije grupi „Crni Cerak“ za potrebe snimanja spota, u kom se pojavio i osuđivani kriminalac i rijaliti učesnik Kristijan Golubović.



Ona je  tvrdila da nije znala da će i Golubović biti među učesnicima spota, međutim roditelji nisu želeli da ostanu imuni na, kako su nam rekli, „takvo kaljanje ugleda škole“, pa su zatražili hitnu reakciju Ministarstva prosvete.

Ministarstvo je poslalo prosvetnu inspekciju u školu, a utvrđeno je da je bilo propusta u radu direktorke Jelić, pa je ministar Branko Ružić naložio da se postupi u skladu sa izveštajem inspekcije i da se direktorka razreši dužnosti.

Iako je taj odgovor od Ministarstva stigao 5. maja, direktorka Tamara Jelić je tek juče dobila zvaničan papir o razrešenju sa mesta direktora. U međuvremenu, roditelji su i dalje besni što je ona još uvek na tom mestu.

Ipak, ministar prosvete Branko Ružić juče je, kao što smo već rekli, potpisao odluku o razrešenju direktorke Jelić, a zbog toga je danas kolektiv ove škole u takozvanom „belom štrajku“ – deca mogu da dođu u školu, ali neće biti nastave.



Članovi kolektiva Osnovne škole „Đura Jakšić“ obratili su nam se saopštenjem u kom navode razloge zbog kojih su stupili u štrajk.

„U poslednjih mesec dana plasiraju se dezinformacije i laži o tome da je Кristijan Golubović dobio dozvolu da poseti našu školu, kao i razne druge verzije jedne jedine istine koja glasi: direktorka škole odobrila je snimanje spota grupi ‘Crni Cerak’ na osnovu sinopsisa za spot koji kritikuje idole i uzore koje propagira aktuelni sistem vrednosti, pri čemu je informacija o gostovanju Кristijana Golubovića u spotu izostala kako u usmenoj, tako i u pisanoj formi. Stoga, smatramo da je sama direktorka, a sa njom i cela škola zloupotrebljena i nepravedno izložena medijskom linču“, piše u saopštenju ovog kolektiva.


Kako dalje navode, niko od nadležnih niti medija nije bio zainteresovan za njihovo mišljenje.

„Rešenje Ministarstva Prosvete kojim se sadašnja direktorka razrešava devet radnih dana pre kraja školske godine za učenike osmog razreda i postavlja nova direktorka iz reda razredne nastave koja nema iskustva sa poslovima direktora škole, smatramo neprofesionalnim i neodgovornim, a s obzirom na kompleksnost procedure sprovođenja Završnog ispita. Dalje, odluka da se dosadašnja direktorka razreši dužnosti je neosnovana i nezakonita.

U radnjama direktorke, iako je propusta bilo, nisu se stekli uslovi za razrešenje u smislu člana 128 Zakona o osnovnama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zapisnik inspekcije je netačan, zasnovan na činjenicama koje su pogrešno utvrđene, pa i samo Rešenje u kome je tek prepisano obrazloženje iz Zapinika, ne može biti osnovano“.


Dodaju da je jedini zahtev koji imaju stavljanje van snage Rešenja o razrešenju Tamare Jelić, kao i Rešenje o postavljenju nove direktorke Lenke Jokić.

Da je danas u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ štrajk, potvrđuje nam i jedan od roditelja kome je kasno sinoć stigla poruka od učiteljica da danas u školi neće biti nastave, ali da roditelji mogu da dovedu decu. Ovaj roditelj ipak ovog jutra nije poslao dete u školu.


„Dragi roditelji, sutra neće biti nastave, stupamo u takozvani „beli štrajk“ što znači da su deca sa nama, igraće se napolju. Ukoliko ne želite da pošaljete dete nije nikakav problem, ali da znate da nastave neće biti. Štrajk je zbog našeg nezadovoljstva u vezi sa odlukom da se direktorica razreši dužnosti i da se dovede nova. Sutra ću vas obavestiti da li se štajk nastavlja. Hvala na razumevanju i izvinite što poruku šaljem ovako kasno“, glasi poruka koju je učiteljica uputila roditeljima svojih đaka.

Roditelj kaže da je izabrao opciju da dete danas uopšte ne ide u školu.

„Postupio sam po poruci učiteljice i izabrao opciju da sin ostane kod kuće. Ne znam šta da kažem na sve ovo, verujte“, kratko ističe roditelj.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR